Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

07 юли 2022, 13:58 часа • 5508 прочитания

След безпрецедентните санкции наложени срещу руски граждани от началото на войната в Украйна, много руснаци загубиха имоти в не един европейски град. Сега обаче свръхбогатите граждани на федерацията отправят поглед към Арабския полуостров, а ОАЕ може да се окаже най-примамливата дестинация за инвестиция в имот.

Mira Estate, дубайска компания, която се занимава с продажби на луксозни имоти на рускоезични клиенти, отбеляза 100% годишно увеличение на сделките през първата половина на 2022 година.

Фирмата за недвижими имоти отчита двоен скок в продажбите на руснаци и граждани на бившите съветски републики до общо 2 млрд. дирхама или 500 млн. долара, става ясно от прессъобщение на компанията, публикувано тази седмица.

Това не е единствената фирма, която се радва на мащабни печалби от продажбите на имоти на клиенти от Русия, предава CNBC.

В момента дори се твърди, че милиардерът Роман Абрамович желае да закупи имот на всеизвестния изкуствен архипелаг Палма Джумейра.

Макар и наложените от Запада санкции да доведоха до това руски олигарси и милиардери да загубят луксозните си имоти в множество от големите европейски градове, ОАЕ останаха отворени за бизнес с клиенти от федерацията.

Войната в Украйна и въздействието на санкциите върху руските граждани доведоха до това „богати инвеститори от ОНД да избягат от страните си и да намерят убежище в Дубай“, казва главният изпълнителен директор на Mira Estate Тамара Гетигежева в съобщение.

Броят на милиардерите и предприемачите от Общността на независимите държави (ОНД) в ОАЕ нараства, което води и до ръст в търсенето на недвижими имоти. „Повечето купувачи на жилища търсят крайбрежни имоти“, добавя тя.

Дубай се радва на интерес към местния пазар на недвижими имоти, невиждан от години. Продажбите в сектора са се увеличили с 45% на годишна база през април и с 51% през май, сочат данните на Отдела за земя и собственост на Дубай.

След началото на пандемията, заради която много бизнеси пострадаха, ОАЕ избра да не налага крайни COVID ограничения в името на стабилната икономика. Емирствата дори създадоха нови визови възможности за временно пребиваващите и надомни работници.

Това, което обаче се изплати наистина щедро на страната е, че ОАЕ избраха да запазят неутрална позиция в отношението си към руснаците след инвазията в Украйна. Страната се слави със своя статут на данъчен рай и е известна като място, което предлага условия за финансова тайна, а това я прави изключително привлекателна дестинация за голяма част от свръхбогатите.

Дестинацията на свръхбогатите

Дубайската брокерска компания Betterhomes също отчете значителен ръст в продажбите на недвижими имоти на руски граждани. Руснаците са на пето място в класацията на фирмата за най-много купувачи на имоти в Дубай през първото тримесечие на тази година, като се изкачват нагоре в подреждането с две позиции.

Базираната в Лондон фирма Henley & Partners, занимаваща се с консултантска дейност в областта на инвестиционната миграция, публикува доклад през юни, в който се предвижда, че ОАЕ ще бъдат най-популярната дестинация в света за свръхбогатите през тази година. Прогнозира се в страната да заживеят 4000 нови милионери. Същевременно се очаква 15 000 милионери да напуснат Русия, посочват от фирмата.

„ОАЕ отчитат ръст в нивата на миграция на богати хора“, а голяма част от тях се установяват в Абу Даби и Дубай, коментира Миша Глени, журналист и автор на книгата „McMafia“.

„Заможните руснаци, които искат да избегнат въздействието на опустошителните западни санкции върху родната им страна“, се насочиха към ОАЕ и Израел“, добави Глени. Израел пък е четвъртата най-популярна дестинация в класацията на Henley & Partners.

Къща край морето

Съществуват и предпочитания към типа имоти, от които се интересуват руските купувачи, казват работещи в бизнеса.

„Предимно луксозни имоти, най-вече такива край морето“, казва Тахир Маджития, партньор в базираната в Дубай Prime Capital real estate. Най-търсените райони са именно по крайбрежието на града. „Близо до водата с добра гледка“ са условията, които руснаците поставят, споделя той.

Купувачите търсят имоти, в които могат да инвестират и да дават под наем и такива, които да ползват за лични нужди. Повечето обаче се купуват с цел инвестиция, каза Маджития. Сделките тип „Блок“, при които се закупуват един или повече етажи, са много чести.

Един етаж от луксозна жилищна сграда струва средно между 7 и 10 млн. долара, добавя той, като цената варира в зависимост от местоположението и площта на жилището.

Руснаците винаги са били сред 10-те най-големи инвеститори в имоти в Дубай, казва Маджития. Към това се добавя и скокът от февруари насам, отбелязва той. „Нещо, което също отчитаме е, че някои от тези купувачи са ликвидирали активите си в други страни“ и насочват инвестициите си към Дубай.

Много руски купувачи също се разплащат в криптовалути, казва той, след като няколко от големите имотни фирми в емирството започнаха да приемат плащания във виртуални валути.

Мръсни пари

Антикорупционни активисти обвиняват Дубай, че е притегателна точка за мръсни пари. Бил Браудър, който е един от най-яростните критици на Кремъл, призова емирството да бъде включено във финансов черен списък.

Някои членове на Европейския парламент обвиниха ОАЕ в подпомагане на „пране на пари в големи мащаби“ през май, като отправиха призив емирствата да санкционират новодошлите руските олигарси.

Специалната група за финансови действия, междуправителствена организация за борба с изпирането на пари, включи ОАЕ в своя „сив списък“ през март под претекста, че страната не се справя в борбата с незаконните финансови дейности.

Отговорът на емирствата бе, че ОАЕ „приемат ролята си в защитата на неприкосновеността на глобалната финансова система изключително сериозно и ще работят в тясно сътрудничество със Специалната група за финансови действия“ при необходимост.

Страната провежда реформи в опит да отговори на международните стандарти за борба с прането на пари.

Междувременно икономиката на емирствата процъфтява.

„Дубай ще спечели от всяка криза“, казва имотният магнат Хюсеин Саджуани в интервю за CNBC от средата на март.

„Ще бъда честен с вас, тези санкции разтревожиха много хора“, казва Саджуани. В случай че някой инвестира пари в страната законно, ние сме готови да правим бизнес с него, заключава магнатът.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес