Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бич Божий срещу Русия: Финансовият Биг Брадър на САЩ

19 март 2024, 21:00 часа • 7399 прочитания

Вече две години се води ожесточена икономическа война между САЩ и Русия. Този фронт на глобалния сблъсък на сили става все по-значим, тъй като на хоризонта вече се вижда и конфликт с Китай. Какъв е щабът на „икономическите операции” - това е малка агенция с голяма мисия, пише Myśl Polska.

Организацията, която води тази икономическа война по целия свят, заслужава особено внимание. През последните две години тя налага особено агресивен стил и помогна на САЩ и техните съюзници наистина да покажат мускули. Броят на хората и предприятията, засегнати от санкции, достигна рекордни нива.

И всичко това се управлява от малко бюро в Министерството на финансите на САЩ на бул. "Пенсилвания" във Вашингтон, окръг Колумбия. Това е OFAC, пълно име: Служба за контрол на чуждестранните активи. Това е малка, невзрачна агенция с политически чувствителна мисия, в която работят само 200 души с годишен бюджет малко над 30 милиона долара. Не е много. Междувременно тази служба държи целия свят за гърлото, разрушава бизнеси, ограбва конкурентите и враговете на Америка от тяхната собственост. Едни от основните й инструменти са санкциите. Още: Анализ: Какво (не)постигнаха санкциите срещу Русия?

OFAC администрира икономическите санкции на Съединените щати под шапката на борба с контрабандистите, наркотрафикантите и терористите. Официални документи на правителството на САЩ обаче изрично посочват, че OFAC допринася за постигането на цели във външната политика, икономически цели и цели на националната сигурност. Тази служба има уникалната способност да „откачи” всеки икономически участник от долара, доминиращата валута на финансовите транзакции и международната търговия.

OFAC използва различни форми на санкции. Службата е особено непримирима към враговете на Америка като Иран, Куба, Северна Корея и Сирия. Именно те най-често попадат под „всеобхватни санкции“, тоест по същество под ембарго. Наскоро към тях бе присъединена Русия, макар че досега санкциите бяха насочени главно към Крим. Офисът гледа и към редица други държави, като Беларус, Мианмар, Либия и Венецуела. Днес на хоризонта се появява боец в супер тежка категория - Китай, който все повече се превръща в обект на икономически и финансови ограничения, рестрикции, репресии, забрани, ограничителни мерки и всякакви бариери.

Пълното търговско ембарго означава абсолютна забрана на търговията и замразяване на активи, което кара обекта на санкциите да загуби контрол над парите и имуществото си и да бъде лишен от всички активи. Освен това му е забранено да влиза в САЩ. Още: Анализ: Приоритет на САЩ не е войната в Украйна, а тази с Китай

Главният инструмент в борбата с останалия свят са списъците. Основният се нарича “SDN List” (Specially Designated Nationals and Blocked Persons). Жертвите естествено са “посочени” от американските власти. Може да се нарече “Черен списък”. "Преди войната в Украйна в него бяха изброени около 10 хиляди души, предприятия и институции. По време на президентството на Джо Байдън в тези списъци бяха добавени повече от 5500 нови лица. Тези, които се озовават в тях, трябва да бъдат избягвани от съвременния бизнес свят. С тях не могат да контактуват нито лица, нито компании, които имат каквато и да е връзка със Съединените щати", пише още Myśl Polska.

В сравнение с военните разходи тази институция е много евтина за американския бюджет. Целият бюджет на Департамента за борба с тероризма и финансовото разузнаване (TFI - структурата, на която се отчита OFAC) е 244 милиона долара. В същото време той расте доста бързо: през 2018 г. бюджетът възлиза на 122 милиона долара. Само малка част от тези пари отиват в OFAC.

Икономическият удар със санкции е деликатна и сложна операция. Той включва много правителствени агенции, включително Белия дом, Държавния департамент (МВнР), правосъдни агенции, Министерството на финансите и разузнавателните служби. Освен това OFAC е „главният нервен център“ на тези операции. Нейните служители се прехвърлят от един фронт на икономическата война на друг – от Северна Корея в иранския сектор, а оттам на широкия руски фронт. Това изисква подходящи компетенции, опит и работоспособност. Още: ЕС ще започне тотална икономическа война срещу Русия

Всички служители трябва да преминат проверка за сигурност, така че е трудно случаен човек да стигне до OFAC. Икономическата война, както всяка друга, изисква дисциплина и максимална лоялност. Освен това нито един от тези 200 служители не е назначен с партийни протекции. Това е твърде сериозен въпрос, за да бъде оставен на някакви некомпетентни братовчеди на политици.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес