Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безработицата в САЩ падна до нивата отпреди пандемията

05 август 2022, 17:22 часа • 4338 прочитания

Работодателите в САЩ са наели повече служители през юли, отколкото бе първоначално прогнозирано. С това безработицата в страната спада до рекордно ниските нива отпреди пандемията, когато бе ударен 50-годишен минимум. Това е най-солидното доказателство, че най-голямата световна икономика все още не е изпаднала в рецесия.

Безработицата в страната пада до 3.5%, а разкритите нови работни места извън селскостопанския сектор се увеличават през юли с 528 000, сочат данни на Министерство на труда на САЩ, публикувани в петък, предава Reuters.

Това отбеляза 19-ия пореден месец на ръст на разкритите работни места, като безработицата през юни се е равнявала на 3.6%.

Икономистите прогнозираха разкриването на средно 250 000 нови работни места, като оценките варираха между 75 000 и 325 000 и задържане на нивото от безработица до 3.6%.

Данните са знак за сравнително стабилна икономическа обстановка, въпреки отчетеното свиване през второто тримесечие и свиването от 1.3% за първото полугодие.

Търсенето на работна ръка намалява в чувствителните към лихвените проценти сектори като имотния сектор и търговията на дребно. На противоположния полюс са авиокомпаниите и ресторантите, които не могат да намерят достатъчно работници.

Засиленото търсене на служители е възможно да поддържа натиска върху Фед, който планира още едно увеличение на лихвите на следващото си заседание през септември. Окончателното решение ще зависи обаче от ръста на инфлацията.

Незаетите работни места към края на юни са 10.7 млн., като на един безработен се падат по 1.8 работни места. Така пазарът на труда остава напрегнат, а икономистите не очакват особени промени в тенденцията до края на годината.

Средното почасово заплащане се е повишило с 0.5% на месечна база през юли, като през юни ръстът се е равнявал на 0.4%. Ръстът на заплатите на годишна база за този месец пък се равнява на 5.2%.

Ръстът на заплатите изглежда да е достигнал своя връх, като през миналата седмица бе отчетен най-бързият темп на растеж във възнагражденията за второто тримесечие от 2001 г. насам.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес