Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автомобилният пазар в Русия се срина с близо 60%

10 януари 2023, 10:58 часа • 1849 прочитания

Автомобилният пазар в Русия отчита сериозен спад през миналата година. Продажбите на нови автомобили в Русия са се сринали с 59% на годишна основа до 626 300 коли през 2022 година, съобщи днес агенция Interfax, цитирана от dpa. Това е най-малкият брой продадени автомобили от десетилетия.

Данните са предоставени от консултантската агенция Autostat, която се е специализирала в руския автомобилен пазар, уточнява Interfax, цитирана от БТА.

След изтеглянето от Русия на производството на западните автомобилостроители, последвало инвазията на Кремъл в Украйна на 24 февруари, повечето продадени автомобили на руския пазар са или руски, или китайски модели.

Германските автомобилостроители Volkswagen, BMW и Mercedes имаха дейности в страната, но затвориха заводите си след началото на войната. Заводът на Mercedes в региона на Москва бе открит през 2019 година в присъствието на руския президент Владимир Путин.

Руският автомобилен пазар е далеч от пика си. През 2008 година са били продадени почти 3 милиона превозни средства и тогава се спекулираше, че Русия ще измести Германия като най-важен автомобилен пазар в Европа.

Международната финансова криза и наложените санкции на Русия след анексирането на Крим обаче забавиха продажбите на автомобили.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес