Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захарният завод край Бургас окончателно затваря, 30 служители са съкратени

22 февруари 2016, 13:25 часа • 8131 прочитания

Около 30 служители на „Бургаски захарен завод” са съкратени наведнъж, което на практика означава, че предприятието окончателно затваря врати.

Работниците са освободени внезапно от 1 февруари, като са получили по две заплати обезщетение. Обещан им е и още един надник за месец март, ако през това време не си намерят препитание. На работа засега остават да се водят само директорът Ангел Гаргаджиев и още 6-7 служители, повечето от които са пред пенсия, пише Topnovini.bg.

Заводът, който се намира в село Свобода, община Камено, отдавна не работи с пълен капацитет. Той се води собственост на фирмата „Бългериън шугър къмпани”, чийто управител по документи е Илия Василев Георгиев.

Не е тайна обаче, че това е една от фирмите на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Освен бургаския, предприемачът притежаваше още три захарни завода у нас – в Девня, Русе и Долна Митрополия. Те обаче отдавна са затворени и дори са нарязани за скрап. Запознати прогнозират, че същата участ очаква и предприятието край Камено.

Бургаският захарен завод има интересна история. Той е създаден преди повече от век от чешка компания, като след 9 септември 1944 г. е национализиран. Предприятието е приватизирано през 1993 г. от Мултигруп, собственост на вече покойния Илия Павлов. Корпорацията заплаща за завода 140 милиона лева и поема задълженията на бившето държавно дружество от още 156 милиона.

През периода 1994-1998 г. заводът е в основата на една от най-големите контрабандни операции в новата история на България. Според разследващите от звеното за борба с организираната престъпност щетите за държавата достигат 52 млрд. лева. Хиляди тонове нерафинирана захар са внесени през пристанище Бургас без документи и впоследствие се изнася преработена продукция с чиста печалба.

Заводът е доведен до фалит и през 2003 г. спира работа. След смъртта на Илия Павлов предприятието става притежание на Гриша Ганчев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес