Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътят от село Свобода до Камено чака ремонт от 50 години

24 януари 2020, 10:16 часа • 6934 прочитания

Път с дължина само три километра създава неприятности на жителите на село Свобода, община Камено.Той е разбит, с множество дупки, но е единственият, който свързва Свобода с Бургас и Камено. Много хора се придвижват до работните си места, пътувайки по лошия, осеян с дупки път. Още по-неприятното е, че ако някой се разболее, до селото трудно може да дойде линейка, отново заради пътя който се нуждае от спешен ремонт. В Свобода се намира и един от големите складове за зърно, което увеличава трафика по пътя. Жители на селото настояват за спешни мерки и се заканват да протестират до решаването на проблема.

 

Actualno.com разговаря с Иван Атанасов, който е кмет на селото:“Проблемът е от много години, но се поизкърпваха нещата, преди да дойде фирмата, която внася и изнася постоянно зърно. 40 тонни камиони преминават по този път, а той навремето е правен за 5 тонни машини. Така че, основата му вече не държи. Трябва кардинално да се смени конструкцията на пътя, за да се използва. Сега само го поизкърпваме. АПИ и Окръжно пътно управление Бургас отговарят за неговата поддръжка, тъй като това е път от Републиканската пътна мрежа. Преди 10 дни дупките бяха ужасни, сега са позапълнени с чакъл и пътят е проходим“.

Иван Атанасов е уведомил с писма Министерството на регионалното развитие, АПИ и Окръжно пътно управление. От отговорите на институциите става ясно, че през 2021 година пътят става част от проект, който ще чака финансиране от ЕС и за две години трябва да се обнови изцяло. Дотогава ще се поддържа, за да не се наливат напразно пари. Кметът е уведомил жителите на селото за перспективата около пътя.

Проблемът обаче, все още съществува и много превозвачи не искат да пътуват до селото по тази причина.

 

Жители на Свобода смятат, че има опасност селището да остане откъснато от света, ако не се вземат спешни мерки.

„Плащаме винетки и всякакви други данъци, но нищо не се прави, само даваме още пари за сервиз и поправка на колите си“, казват протестиращите.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес