Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природозащитници цитираха закона на Борисов и защо има нарушения в строежа на Алепу

24 януари 2019, 15:25 часа • 2829 прочитания

Строителството в местността Алепу при Созопол е нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това смята коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", която изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов по въпроса.

Според природозащитниците строежът на вилното селище "Алепу" е в две защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в границата на обекта от Рамсарската конвенция "Комплекс Ропотамо". Те твърдят, че има нарушение на чл. 10, ал. 3 от ЗУЧК, защото е официално допусната интензивност на застрояването 1, процент на озеленяване 50 на сто и височина на застрояването – 10 метра, докато по закон интензивността може да е до 0,5, минималното озеленяване трябва да е поне 70%, а височината на застрояване т.е. кота корниз - максимум 7,5 метра.

"Всъщност на три метра от плажа вашите подчинени са допуснали строителството на шестетажни сгради със застроена площ - 1200 кв.м. и разгърната застроена площ - 7300 кв.м. Очакваме да разпоредите да се извършат проверки от независими Ваши структури и ако се потвърди нарушението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, да спрете незаконното строителство, а виновните длъжностни лица да понесат своята отговорност. Надяваме се фактът, че представителите на собственика на строежа и на строителя - "Главболгарстрой холдинг" АД, са винаги добре дошли в кабинетите на властта, няма да попречи на защитата на справедливостта и законността", пише в позицията на "За да остане природа в България".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес