Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премахват една от емблемите на Бургас - 70-годишната Гъбка?

28 февруари 2023, 14:02 часа • 4839 прочитания

Днес изтича срокът на разрешителното за стопанисване на един от символите на Бургас, близо 70-годишната Гъбка. Тя се намира на входа на Морската градина, а наемателят й ще разполага със срок от три дни, за да я премахне.

„Чакаме днес да получим заповед за премахване на обекта, която ние ще обжалваме в съда“, заяви пред Actualno.com наемателят на площта Рауф Сабах. Ливанецът с български паспорт казва, че стопанисва Гъбката от 20-тина години, а фирмата му „Ди-М-Груп“ е купила самата постройка преди около 13 години от дружеството, което я е построило.

Проблемът всъщност е в общинската наредба за преместваемите обекти, според която първият по време е първи по право. Тоест, който първи подаде заявлението за дадената точка, той получава право да наеме терена.

Според настоящите й условия всеки, който иска да стопанисва подобен обект, трябва да заяви това първи. Заради това желаещите се редят на опашка, изготвят списък, според който ще влизат и дават документите си при директора на съответната Териториална дирекция.

Сабах обаче казва, че при кандидатстването за нов 3-годишен период в началото на тази година бил избутан от „мутри“, които го заплашвали.

Твърди, че той стоял пред Центъра за административно управление „Зора“ от нощта преди срока за подаване на заявления, а конкурентите му дошли точно преди началото на работното време и даже тяхното заявление било заведено с 2 минути преди да влязат и да го подадат.

Другото твърдение, за което Сабах представи документи, е, че Гъбката е построена по стария чл. 120 от Правилника за приложение на Закона за териториално-селищно устройство, като временен обект, а не по чл. 56 от Закона за устройство на територията – като преместваем.

В разрешителното за строеж, издадено от общината на СД „Десислава – Пиперкови и сие“ през 1992 г. , пише, че обектът е разрешен временно и е на стойност 106 000 лева.

За нея от Националния институт за паметниците на културата е издаден акт за извършени консервационно-реставрационнни работи през юни 92-ра година.

„Купили сме Гъбката преди повече от 13 години от тази фирма, на която е дадено разрешение да го построи. Относно собствеността нямаме проблеми вече, но това, което се случва, не е редно. Имаш един човек, който от 20 години ти плаща наеми и нямаш никакви проблеми с него. Изведнъж се появява някаква фирма без нищо и ти предпочиташ нея. На какво основание – защото тя е дала документите 2 минути преди нас и то насила, с избутване. От НИНКН днес чакаме удостоверение, че обектът е културно наследство. Има една група хора, които се занимават с изнудване, със събиране на такси „спокойствие“. Те са известни на всички. Няма един обект от Морска градина, който да не им плаща. Но те имат много сериозни позиции в тези дирекции. Два пъти тези хора правят всичко възможно друга фирма да влезе преди нас и да вземе обекта. Това е нелепо. Ние през три години подаваме заявление за удължаване на срока за наем на терена. Правилото е който отиде пръв, той да спечели. Трябва да се съберем там, да се бием, за да не ни заеме някой мястото. Другата фирма е подала документите, които са заведени още преди да отворят вратите“, твърди Сабах.

Той допълва, че е от 20 години е коректен и точен към общината – без задължения и без нарушения. 

„Обектът е построен по чл. 120 от Закона, но поради някаква причина в общината го завеждат по чл. 56 - за преместваемите обекти, а той е непреместваем. Имам становище от специалист, че е непреместваем“, допълва Дауд Сабах.

Той чака и становище от зам.-кмета по строителство относно статута на Гъбката.

“Поканил съм общината да дойдат на проверка, да видят дали наистина обектът е преместваем или не. Завели сме досега 4 дела, но не мисля, че това е правилният начин, когато нещата могат да се видят на място и проблемът да се реши от специалисти. Практиката на ВАС е, че такива обекти като Гъбката, построени по чл. 120, не би трябвало да преминават по чл. 56“, допълва предприемачът. Той казва, че е инвалид и с тази дейност изхранва себе си и семейството си.

Случаят с една от емблемите на Бургас за пореден път поставя въпроса доколко добра е наредбата, чрез която се разпределят преместваемите обекти там.

Още в началото на януари от община Бургас излязоха със становище за проблема с Гъбката. В него се казва следното:

Във връзка с появили се инсинуации Община Бургас заявява, че Гъбка в Морската градина е имало и ще има. Обектът е там от десетилетия. Но той никога не е завеждан документално като общинска собственост. Нещо повече. Именно за да остане на мястото си, Община Бургас е дала възможност да сe наема земята под Гъбката. Въпреки че е на територията на Морската градина. А нея Община Бургас пази строго от автомобили и голям брой заведения.

Наемателите на тази площ са се сменяли през годините, но никой не е посягал на Гъбката. На 28 февруари изтича срокът на разрешителното за стопанисване. Така че на комисията по чл. 56 предстои да реши дали там ще работи същият или нов наемател. Тя е съставена от общински съветници и общински служители. При хипотезата, че бъде избран нов наемател, а старият – г-н Рауф Сабах – реши да премести сегашната Гъбка, в новия договор ще бъде заложено изискване там да бъде поставен обект с абсолютно същия вид и параметри“.

Междувременно Сабах като управител на „Ди-М-Груп“ ООД е подал жалба пред кмета на Бургас, председателя на ОбС и директора на Центъра за административно обслужване. В нея пише, че през годините незаконосъобразно е принуждаван да заплаща и подава заявление за поставяне на преместваем обект.

В нея пише, че постройката има характеристиките на „строеж по смисъла на ЗУТ, трайно е прикрепена към терена и не може да бъде отделена и преместена, без да бъде разрушена.

Поради това той иска да не се издава ново разрешение за поставяне на преместваем обект на входа на Приморски парк.

Завел е и дело в съда с иск да му признаят, че павилион „Гъбката“ е временен обект,  не преместваем, да получи правото на собственост върху нея. Също така да има правото да я държи и ползва според нейното предназначение до момента, в който собственикът на терена не предприеме действия по реализиране на предвижданията на подробния устройствен план, ако е предвидено застрояване на терена.  

На днешното заседание на Общинския съвет бе внесено предложение от д-р Георги Дракалиев да се промени Наредбата за преместваемите обекти.

Мотивите му са именно, че в действащия нормативен акт няма заложен ред, по който да се избере наемател на обект, ако за него кандидатства повече от един търговец.

„В такива случаи често се стига до неприятни сцени и скандали между кандидатите, както и до недоволство и обвинения към общинските служители и съветниците, че взимат субективни решения, за да облагодетелстват един от участниците. През годините са правени опити да се регламентира този казус, но или съдът е отменял предвидения ред, или е имало съпротива от страна на търговци, ползващи този род обекти. Общото мнение обаче винаги е било, че най-справедливо е в такива случаи да има състезателна процедура между кандидатите, която ще елиминира поводите за обвинения към общинските съветници и служители в субективност и намеса“, допълва д-р Дракалиев.

Той смята, че е редно да се въведе състезателно начало при отдаването на терените - търг или конкурс. Преди това той проучил как е решен проблемът в София и Пловдив. Установил, че преместваемите обекти в София се отдават само чрез конкурс. В Пловдив пък, когато има повече от един кандидат, провеждат търг.

„В тези две общини, за разлика от Бургас, няма създадени комисии от съветници, които да „разглеждат заявленията и да предлагат“ на районния кмет или директор „да уважи заявлението или да откаже издаване на разрешение“. А с бургаската Наредба по чл.56, ал.2 от ЗУТ Общинският съвет е дал на директорите на дирекции „Център за административни услуги“ право да решат дали да дадат или не разрешение за поставяне, поради което самата комисия се явява чиста формалност, в какъвто смисъл вече се е произнесъл и съдът“, пояснява д-р Дракалиев.

Със съгласието на колегите му бе определена 5-членна комисия от общински съветници, които да разработят промени на наредбата в 2-месечен срок и да ги внесат за одобрение.

„Както е известно, освен че е най-справедливо, конкуренцията при наддаване обикновено носи и повече приходи в общинския бюджет“, обобщава вносителят на предложението за промяна.

Още от Бургас: https://www.actualno.com/burgas/obshtinskijat-syvet-v-burgas-odobri-izgrajdaneto-na-nov-dom-za-vyzrastni-hora-news_1915441.html

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-blagoustroi-goljama-chast-ot-park-sveta-troica-news_1914570.html

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-izgrajda-nova-ulica-v-kv-meden-rudnik-news_1910284.html

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес