Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наблюдава се тенденция към увеличаване на нуждите от кръв в Бургас

09 ноември 2018, 07:21 часа • 1783 прочитания

Наблюдаваме тенденция към увеличаване на нуждите от кръв и кръвни съставки. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Тодор Бояджиев, началник на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център) към МБАЛ-Бургас. По думите му това е свързано с демографската инверсия и увеличаване туристопотока, който се наблюдава от няколко години.

"Миналата година летище "Бургас" посрещна двумилионния си пътник, тази година – тримилионния. Това е чудесно развитие за сектор „Туризъм“, но кръвният център не би могъл да се справи с това разрастване. Големият брой на населението означава по-голям брой на заболелите, а част от заболяванията опират до трансфузия на кръвни съставки", обясни Бояджиев.

Той добави, че тази важна инфраструктура трябва да бъде подкрепена, както материално – чрез допълнителна база и допълнителен брой служители, така и директно – с транспорт на кръвни съставки от вътрешността на страната. „Чрез колаборация с колегите от Стара Загора, София, Пловдив, Ямбол и Сливен успяваме да задоволим част от нуждите на учебното заведение, но не всички. Според чл. 27, 28 от Закона за кръвта при липса на кръвни съставки, в което и да отделение по трансфузионна хематология, лекуващият лекар снабдява лечебното заведение с нея от Районния кръвен център, където се намират резервите. Оттам с транспорт се доставят съответните артикули за конкретен пациент“, посочи още лекарят. Той добави, че проблемът с липсата на кръвни съставки през изминалия летен сезон е бил толкова голям, че за по-дълго от обичайно са останали необслужени хора с хронични заболявания.

Според д-р Тодор Бояджиевхора, които са боледували от някои инфекциозни заболявания, не могат да даряват кръв.

"Лицата, които могат да даряват кръв, трябва да бъдат на възраст между 18 и 65 години. Освен това те не трябва да са картотекирани с тежки или редки заболявания като инсулт, инфаркт или диабет, както да приемат съдово-активни лекарства", обясни лекарят. Той добави, че витамините и хранителните добавки не са проблем при кръводаряването.

"Има, разбира се, и други уточняващи въпроси, които лекарят задава на пациента преди да допусне пациента да дари кръв“, каза още Бояджиев. Той добави, че липса на кръводарители не се наблюдава, но проблемът с липсата на кръвни съставки идва от увеличаване броя на населението в региона.

"Поради това увеличение, се наблюдават и повече случаи на лежащо болни пациенти с редки кръвни групи", добави Бояджиев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес