Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Поморие: България има огромна нужда от единна концепция за реклама на туристическите ѝ дадености

03 юли 2023, 18:23 часа • 8376 прочитания

С кмета на община Поморие Иван Алексиев, който изпълнява трети мандат, разговаряме за първия рибен фест, за туризма в региона, за общия устройствен план, за дейностите, които общината започна да изпълнява вместо външни фирми, за важните проекти - сегашни и бъдещи.

Г-н Алексиев, как мина рибния фест, имаше ли интерес към него?

Като за първо издание, се получи много добре. Изключително голям интерес имаше не само от гостите и туристите, но и от местните жители. С различни мероприятия на различни сцени. Сега се готвим за второто му издание - по средата на септември.

Може ли той да се превърне в традиционен?

Идеята е точно тази - да стане ежегоден. Ние все пак сме морски град. Имаме много хубаво рибарско пристанище. Поминъкът е запазен и би било много добре рибният фест да си ни стане емблема и традиция за Поморие.

В началото на годината казахте, че ще отправите искане към държавата за преразглеждане на концесионния договор за летището в Бургас, имахте подкрепата и на местния бизнес за това. Какво стана впоследствие?

Имаме подкрепа не само на местния бизнес. Проведохме среща и с туристическия бранш от Слънчев бряг, които също подкрепиха идеята да се раздвижи летище Бургас. Много е важно и зимата този регион да е жив, да се посещава от туристи, а това може да стане, когато функционира летището. Базите ни са изключително добри не само в Поморие, а като цяло по Южното Черноморие. Проведохме няколко срещи с концесионера на летището, с по-нискотарифните авиокомпании. Получихме уверението, че се прави всичко възможно да се разкрият нови линии, които да продължат да функционират и зимата. Надявам се да продължим този разговор и да вървим в тази посока - да развием региона и като зимна дестинация. В Поморие предлагаме калолечение, което е целогодишно. Несебър и Созопол са стари градове с много интересна архитектура, с богато културно-историческо наследство. Това са градове с над 2500-годишна история. Сезонът слабо тръгна, но, слава Богу, тръгна. Да се надявам, че ще продължим така и зимата да има полети.

Има ли достатъчно сериозни възможности за туризъм през 4-те сезона?

Има възможности, но трябва да се обединим държава, общини и туристическия бранш да рекламираме региона като цяло, а не всеки индивидуално да се рекламира. Поморие има едни дадености, Созопол - други, Несебър - трети, Бургас - четвърти. И тук държавата трябва да се намеси, за да направим реклама на един общ продукт за региона. Това е моето виждане, не казвам, че то е меродавно. Рекламирайки всеки себе си, малко се губим в посланията. Според мен трябва да направим обща концепция на региона и в нея всеки да се открои със своите индивидуалности. Хората идват заради плажа, слънцето и морето, но трябва да предложим и туристически атракции. Опитваме се да наложим т.нар. Черноморска кухня като бранд. Като чуем "Средизомноморска кухня", веднага правим асоциация с Италия, Южна Франция, Гърция, а с "Черноморска кухня" асоциацията да е България.   

Получи ли се от МОСВ резултат за внесения Общ устройствен план на община Поморие?

Окончателният проект е одобрен. Очакваме положителното становище на МОСВ, за да внесем докла за ОВОС. Има светлина в тунела. Предстои обществено обсъждане на ОУП с доклада, за да видят хората какви територии са обхванати и може би всичко това до края на годината трябва да се случи. Но смятам, че имаме поне още 1 г. да извървим в процедури.

След като създадохте общинско предприятие „Чистота“, в плановете ви е вече и общинско предприятие „Транспорт“, какъв е анализът от работата на първото и намеренията ви за второто?

Забелязвам, че контролът е много по-лесен и по-сериозен. Едно е да работиш с външна фирма, с която имаш договор, но имаш и параметри. А с наше предприятие много по-бързо и по-адекватно реагираме на всякакви ситуации, особено през активния туристически сезон. Дежурни екипи са денонощно на разположение, в събота и неделя също. Знаем кои зони са ни проблемни. За там имаме повече техника и хора. В момента градът ни е много по-чист,  по-подреден и по-поддържан. Купуваме още два сметосъбиращи камиона, за да обслужваме по-добре цялата община. Обслужваме и Ахелой, развивайки го като втори туристически център. Според мен нещата се развиват в положителна насока и заради това смятам, че общински превозвач ще даде по-добра услуга не само за града, но и съседните населени места. Идеята е същата - да не сме зависими от външни фирми и външни услуги. По-гъвкави сме, когато тези дейности са общински и са под контрола на общината.

Какъв е откликът на местния бизнес към отправеното от вас предложение за изграждане на многоетажен паркинг?

За жалост, само казват, че проектът е добър. Според тях би било по-добре общината да го реализира. Не знам защо. Аз мисля, че това е работа на бизнеса. Прави ми впечатление, че не само бизнесът, а и гражданите искат от общината. Ние даваме всичко, което е по силите и възможностите ни, но когато трябва да се включат и отсреща, има пасивност. Тоест, има активност в говоренето, но пасивност откъм действието, докато при нас е обратното. В момента разработваме проекта за паркинг. Когато е изцяло готов и остойностен, отново ще го предложа на бизнеса. Ако няма желаещи да го реализират, общината има готовност, но ако някой си мисли, че ще е безплатно достъпен, няма как да се случи. Колкото общината да има социални функции, тя има и своите разходи, а приходите са само от местни данъци и такси. Имаме от държавата съответните субсидии, но те са целеви.

Водихте дългогодишни съдебни битки за няколко емблематични сгради и имоти в Поморие - лятно кино „Яворов“, за парка до храма „Преображение Господне“, за терен до парк „Лермонтов“ за сградата на стария съд, за къщата, в която се помещава българо-гръцкото дружество „Анхиало“, какви са резултатите?

Искам да внеса малко яснота. Лятно кино "Яворов" беше приватизирано чрез "Кинефикация Бургас" и беше в ръцете на частен инвеститор. Имаше намерение там да се строи хотел. Водиха се много сериозни разговори, преговори и успяхме да не стигаме до съдебен спор, а до споразумение. Направихме размяна. Ние дадохме един терен в кв. "Малко солено езеро", за да си върнем лятното кино. По този начин да върнем блясъка и емблемата на Поморие. Това е успех за общинска администрация. Това, че не сме минали през съдебна битка, не значи, че не сме водили битка за този имот и го спасихме, защото 20 г. никой не си мръдна пръста за него. Аналогична е ситуацията с терена около старата гръцка църква. Там минахме през решение на Министерския съвет, но аз знам 3 г. колко разговори съм водил, с колко министри и благодарение на г-н Борисов, който прояви държавническо мислене, този имот ни беше върнат. Отново успяхме да минем с извънсъдебно споразумение. Съдебен спор водихме 2 г. за прословутия терен "Капката", където искаме да построим парк в новия квартал "Малко солено езеро", защото там реално няма зелена площ. Заварихме квартал с проектирани улици, без тротоари, с дадена регулация да се строи и сега всеки пита: "Къде ни е зеленината?". Но това беше върнато на местните поморийци и презастроено. Не го е презастроил кметът. Остана един имот от 6,5 дка, където също се предявиха претенции, че е частен. Водихме съдебен спор, успяхме и го върнахме. Сега търсим финансиране, за да изградим парк. Временно сме го пуснали като буферна зона за свободно паркиране. И сега за къщата на българо-гръцкото дружество. Тя е типична стара анхиалска къща. С погрешно експертно становище се оказва, че този имот бил идентичен с имота на съответните хора, които имат претенции и вземат 2/3 от къщата. В момента влизаме в съдебен спор, за да докажем, че този имот не е същият, че трябва да остане на общината и на българо-гръцкото дружество. Аз не мога да разбера кой се дразни, че водим спорове за запазване на емблематични сгради, места и имоти, включително и стария съд. Пак със съдебен спор, с вадене на документи от архива доказахме, че това е собственост на общината и ни беше възстановен. Това са малки победи, но важни, които запазват облика и духа на града ни. 

Инфраструктурните проекти, по които работите в момента и остават да ги довършите?

Трябва да завършим крайбрежния булевард "Яворов", където правим основен ремонт. Подменяме старата настилка с допълнително озеленяване. Предстои да направим ремонт и на стария кей. Имаше забавяне във фонд "Земеделие", но така сме направили, че от 10-ти юли стартираме ремонта и трябва до края на месеца да приключим, като ще работим от 6 ч. сутринта до 14 ч., за да може следобед кеят да бъде свободен за туристите. Входната артерия на Поморие откъм Слънчев бряг е в ужасно състояние. Там чакаме одобрение на проекта, за да изберем изпълнител и да оправим входа на града. Районът на ул. "Морска" е много важен. Стартираме процедура за избор на изпълнител и след това ще започнем благоустрояване. 

И какво най-важно залагате за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост? 

Кандидатствахме по линия на енергийна ефективност за всички читалища в община Поморие. Знаете, че особено за малките населени места читалищата са много важни, тъй като там се развива културната им дейност, празниците им са благодарение на читалищата. Кандидатствахме за обновяване и енергийна ефективност на старите жилищни блокове. Чакаме одобрение на управляващия орган. Общо 42 сгради са. Дотук сме подали 21 за първия етап. Чакаме за останалите да подадем проекти при отваряне на втория етап. Това е много важно, защото успеем ли да обновим всички тези сгради, мога да ви кажа, че Поморие ще се промени. Тези стари сгради - сиви, ще получат друг вид и ще придадат друг облик на града ни.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес