Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хванатият за купуване на гласове общинар в Несебър бил шеф на дирекция

21 септември 2023, 13:54 часа • 2950 прочитания

Служител в Община Несебър е задържан по сигнал за изборна търговия, съобщиха официално от прокуратурата часове след като се разбра за акцията.

Близо 400 хиляди лева

В офиси и имоти на задържания са открити 185 хиляди евро и 26 хиляди лева. Досъдебното производство е за престъпления против политическите права на гражданите.

Според източници на БНТ задържаният е шефът на дирекция "Местни данъци и такси" в общината.

Прокурор Мария Маркова от Районна прокуратура-Бургас обясни, че образуваното досъдебно производство е за предлагането и даването на имотна облага на определени лица, които да упражнят своето избирателно право за гласуване за определен политически кандидат от политическа партия или коалиция за предстоящите местни избори. 

Не е ясно за коя политическа партия или за кой определен кандидат е била предлагана облага.

Снимка: Getty Images

"Такава операция е безпрецедентна. Съвместно с прокуратурата успяхме да стигнем до най-високото ниво. Служителят е на ръководна позиция в община Несебър. Този път успяхме да стигнем до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на т.нар. организатори, дилърите на гласове. Още сме в начален етап, като продължава установяването и издирването на други лица, участвали в това. За първи път е намерена такава голяма сума", обяви на брифинг директорът на ОДМВР-Бургас ст. ком. Емил Павлов.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес