Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бургас е на път да поправи една голяма несправедливост

03 март 2019, 12:47 часа • 8589 прочитания

Александър Георгиев – Коджакафалията е най-големият дарител на Бургас. Живял в началото на 19 век, той е дал безвъзмездно земя на много свои съвременници, за да построят домове за децата си. В Бургас обаче, няма паметник на човека, дарил хиляди декари ниви на общината и на бедните. Дори Коджакафалийската махала, където всяка педя земя е подарена от него за къщи, сега е жилищен комплекс, който се нарича „Братя Миладинови”.

Единственият паметник, който може да напомня на следващите поколения за милосърдното му, не е пред погледите на бургазлии.

Сега община Бургас се опитва да поправи тази липса на признателност. През пролетта ще бъде обявена процедура за възлагане на обществени поръчки. Ще бъде отрит конкурс за идеен проект за паметник от бронз или камък. Има вариант да бъде изработен нов паметник, или реплика на единствения съществуващ до сега, който е от двадесетте години на миналия век.

Община Бургас е взела мнението и на творците от Дружество на художницитe по работния вариант, заложени в двете технически задания.

След обсъждане е станало ясно, че от Дружеството на художниците нямат забележки по представената документация за изграждането на паметник.

Относно идеята да се създаде реплика на единствения паметник на Коджакафалията, творците са дали становище да бъдат запазени камъните от оригинала.

След като приключи на работата по документацията, тя ще бъде изпратена в Дирекция "Обществени поръчки" на общината.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес