Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Архитекти предизвикват дискусия за съдбата на немското училище в Бургас

09 януари 2019, 15:50 часа • 6396 прочитания

Фондация „Български архитектурен модернизъм“ изпрати становище до кмета на Бургас Димитър Николов и медиите. Повод за недоволството на архитектите е бъдещата реконструкция на емблематична сграда, позната като немското училище. Нейната съдба през годините е била обект на много обсъждания. Последно, в бюджет 2019 на община Бургас, тя залегна като обект, в който ще започнат ремонтни дейности. Целта е да се превърне в библиотека, от която градът се нуждае.

За съжаление на бургазлии, много от които са родени или са се лекували в сградата, когато е била болница, сегашното състояние на немското училище е повече от тревожно. Разрушена от вън и вътре, място в което се събират хора без дом, наркомани, сградата е опасна и загрозява града. От 1945 до 1990 година, когато е болница, тя е поддържана и функционира нормално. Това обаче, е последният използваем период.

Заради архитектурната и историческа стойност на сградата, от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ изразяват опасенията си :

„Публикуваните в общественото пространство визуализации показват проект за привнасяне на редица чужди на естетиката, стила и времето на строителството на сградата елементи – пълна промяна на фасадата придаваща нов характер, незапазващ автентичните мазилка и каменна облицовка; промени в хармоничното разположение на прозоречните отвори и незапазване на растерното им членение и др, които безспорно ще заличат оригиналния вид на проекта на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. Апелираме към запазване на автентичността на сградата: нейните обеми, материали и детайли в максимално близък до оригиналния вид. Само така инвестиционният проект ще бъде наистина проект, свързан действително с културата на Бургас. „

Ще се запази ли един от най-ценните образци на междувоенната архитектура в града, зависи от волята на различни институции, специалисти и дискусии, в които бургазлии трябва да вземат участие.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес