Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тялото на писателя Милан Кундера тайно е било кремирано

20 юли 2023, 13:24 часа • 2752 прочитания

Тялото на френско-чешкия писател Милан Кундера, който почина в Париж на 11 юли на 94-годишна възраст, тайно е било кремирано в сряда, предаде АФП, като цитира издателство "Галимар".

Авторът на "Непосилната лекота на битието", който водеше много дискретен живот, не е искал погребение. Кундера е бил кремиран на неуточнено място, а "церемонията се проведе при най-строга конфиденциалност", се казва в изявление на Антоан Галимар, президент на издателството. Прозвучала е сонатина, написана от чешкия композитор Леош Яначек и записана от бащата на писателя - Лудвик Кундера, известен пианист, починал през 1971 г.

Милан Кундера е роден на 1 април 1929 г. в чешкия град Бърно. Емигрира във Франция през 1975 г., след като критикува остро съветското нахлуване в Чехословакия през 1968 г. Първият му роман "Шегата" - язвителен портрет на чехословашкия комунистически режим, е публикуван през 1967 г.

Романите на Кундера изследват човешкото състояние, еволюцията на идентичността, значението на свободата, капризите на живота и любовта, отбелязва БТА.

ОЩЕ: Откъс от "Безсмъртие" на Милан Кундера

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес