Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Седмият брат" показва как от популярна приказка може да се направи модерен графичен роман (СНИМКА)

08 октомври 2024, 11:23 часа • 394 прочитания

„Седмият брат“ на норвежкия писател и художник Йойвин Туршетер вече говори български благодарение на преводачката Росица Цветанова и издателство „Изида“. Книгата е отрупана с най-големите награди за детска и младежка литература в Германия и скандинавските страни. Спечели и читателите от различни възрасти в Европа.

Историята

Историята е по мотиви от норвежката народна приказка „Великанът, който не носел сърце в гърдите си“. В книгата има много хумор и забавни диалози, а принцесата е едновременно нахална и изпълнена с проницателност.

Още: Откъс от "Същите очи", Горян Петревски

Кралят е изпратил шестима от седемте си синове по света, за да намерят подходящи принцеси. Те не се връщат и седмият брат, когото всички наричат Муцунчо, тръгва да разбере какво се е случило с тях. Когато разбира, че трол е превърнал братята му и жените им в камък, той тръгва да открие трола и да освободи принцесата, която той е пленил.

 

Отзиви

Още: Горян Петревски идва в София за Нощта на литературата

Ето някои от отзивите за книгата: „Туршетер е забавен разказвач на истории, както с думи, така и с картини.“ „Любопитството, авантюризмът и смелостта характеризират младия принц (…). Любопитство е дума, която може да се използва и когато говорим за самия Туршетер – резултатът е фантастична книга с картинки, която и децата, и възрастните ще харесат.“

Йойвин Туршетер е автор на много илюстровани книги, носител е на наградата на Панаира на детската книга в Болоня (2008) и литературната награда на Северния съвет за деца и младежи (2014).

Известният норвежки писател Атле Нес ще дава автографи на Алея на книгата в София

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес