Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова премия

16 септември 2018, 14:14 часа • 3002 прочитания

Японският писател Харуки Мураками отказа номинацията на алтернативна Нобелова премия за литература. Това съобщава агенция "Киодо".

Според информацията, Мураками се е свързал с новата Шведска академия, която в края на август е взела решение да му връчи алтернативна Нобелова премия за литература и е помолил да го изключат от листата на номинираните за 2018 година. Освен японският писател, в листата влизат французойката Мариз Конде, английският фантаст Нил Гейман и родената във Виетнам канадска писателка Ким Тхюи.

Решението си Мураками е обяснил с желанието си "да се концентрира върху писането на книги, далеч от вниманието на медиите" и заради скандала с Нобеловата академия, свързан със сексуален тормоз,

Шведската академия в началото на месец май реши да премести присъждането на премиите от тази година през следващата, отчасти и поради намаляването на членовете ѝ. Затова вместо Нобелова премия се говори за алтернатива.

Както е известно, 18 жени излязоха с обвинения в тормоз, в частност срещу известният деятел на културата Жан-Клод Арно, мъж на поетесата Катарина Фростенсон, която беше избрана за член на Нобеловата академията през 1992 година. Както изясни проведеното в тази връзка разследване, някои от академиците са нарушавали и строгото правило да не съобщават името на бъдещия лауреат до официалното съобщение, в което е обвиняван и Арно. След появата на данните от разследването няколко литератора, постоянният секретар Сара Даниус и Катарина Фростенсон заявиха, че напускат академията.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес