Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелените" искат правителството да направи дебат за ски зоната в Банско

16 януари 2015, 12:14 часа • 19914 прочитания

Поради емблематичния характер на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин" и изключителната държавна собственост на земите в концесията, "Зелените" настояват Министерски съвет на Република България да организира и проведе цялостен дебат за социалния, икономически и екологичен ефект от нея.

Дебатът трябва да бъде организиран професионално, с участието на специалисти, граждани и граждански организации. Трябва да включва преценка на климатичните промени и пазарните тенденции, както и характеристиките на ски зона Банско и реалните перспективи за развитие на туризъм на територията на парк "Пирин" – обект на световното природно наследство, смятат "Зелените".

Процесът трябва да завърши с консенсусно решение за перспективите пред туризма на годишна база и в частност ски туризма в парк "Пирин", което да залегне в основата на новия план за управление, уточняват от партията на природозащитниците.

Същевременно се обявяваме и против създаването на тайни междуведомствени комисии без представители на обществеността. Настояваме да се гарантира откритост и участие на гражданите в процеса на обсъждане на нарушенията в ски зоната и последващите решения. За тази цел призоваваме за своевременно публикуванe на правните анализи, доклади, проекторешения и протоколи от досегашните и последващите срещи и заседания на комисии и обществени обсъждания, посочват "Зелените".

Вземането на тайни решения е сигурен начин за заобикаляне и злоупотреба с интересите на гражданите и обществото. По такъв начин беше подписан договорът с "Юлен" АД за концесията в парк Пирин през 2001 г., с подобни похвати правителството „Орешарски“ прие извън дневния си ред решение в полза на концесионера, като манипулира истината за незаконно застроените и безвъзмездно ползвани години наред територии. След отмяната на това решение сегашното правителство трябва да избере между пътя на откритост, гарантиране на обществения интерес и спазване на закона и пътя на задкулисието в полза на олигархични интереси.

"Зелените възнамеряват да проведат и серия от срещи с партиите от управляващата коалиция. На първо време каним Реформаторския блок да защитят позицията си от септември 2013, когато остро критикуваха нарушенията в Национален парк "Пирин" и призоваха за разтрогване на Договора за концесия, призовават "Зелените".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес