Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заразата в село Осина - дошла ли е от изписана без 2 отрицателни PCR теста починала онкоболна?

11 май 2020, 07:45 часа • 3597 прочитания

Да, има версия от РЗИ Благоевград, че онкоболна жена, лекувана в болница „Св. Иван Рилски” и погребана в селото, е "донесла" коронавирус в село Осина. Това каза кметът на селото Славчо Хаджиев пред Нова телевизия.

Причината за тези съмнения са заразени близки на жената, включително "медицинско лице", настанено в болница с коронавирус.

Кметът каза и, че на погребението на жената имало много хора, той гледал да ги разпръсква, но не било изцяло възможно. Всички болни (23 потвърдени случая засега) са роднини и комшии, добави той.

Хората имат настроение за карантиниране на селото, каза още кметът. И отрече, че има много ходещи до София, но имало движение в община Гоце Делчев – в селото например няма лекарства, търси се и личен лекар за други заболявания.

Според д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ Благоевград, 5 от случаите са в болница, другите са под карантина – без симптоми. Заразените са "в две семейни огнища". Той потвърди версията за онкоболната. Има данни, че жената била позитивна - дошла си в Осина, лекувана е и в селото, където може да е заразила медицинска сестра, която се грижила за нея.

На изричен въпрос дали жената е изписана с два отрицателни PCR теста, Калоянов не можа да каже, защото нямал данни.

Още: "В САЩ има рекордно ниско ниво на заразените с коронавирус, в Русия има увеличение"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес