Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Юлен" отвърна на удара: Прокуратурата не намери доказателства за Банско

17 февруари 2015, 20:00 часа • 15519 прочитания

Прокуратурата в Благоевград се е отказала да образува досъдебно производство по сигнал на представители на WWF за ски съоръжения в Банско, за които няма издадени разрешения за ползване. Това твърди в прессъобщение на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен” АД.

Според съобщението прокурорът от Окръжната прокуратура на Благоевград Александра Костадинова се е отказала да образува производство по сигнал, подаден от Любомир Костадинов и Александър Дунчев, служители на WWF – Световен Фонд за Дивата Природа, със седалище гр. Морж, Швейцария. В България световния фонд WWF се представлява от Весела Кавръкова. В сигнала се казва, че са допуснати нарушения при въвеждане в експлоатация на въжени линии и ски влекове (съоръжения с повишена опасност, съгласно член 32 от ЗТИП), както и че са въведени в експлоатация съоръжения за водовземане и ползване, за които няма издадени разрешения от „Басейнова дирекция“.

От „Юлен” твърдят, че прокуратурата е проверявала сигнала три години и официалното заключение след проверката е следното: "По отношение на съоръженията с повишена опасност е установено, че всички описани в сигнала лифтове и влекове са регистрирани, извършени си са им първоначален технически преглед и техническо освидетелстване. Издадени са разрешения за експлоатация и са извършвани периодични прегледи."

Нова блокада на Е-79

Междувременно около 300 протестиращи с искания за втори кабинков лифт и нови писти в ски-зона Банско блокираха за 10-на минути ГП Е-79 при пътен възел Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

След като с автобуси и автомобили от Банско пристигнаха протестиращите с искане за втора кабинкова линия и нови писти, около 300 тръгнаха и без да срещнат никаква съпротива от полицията, и в 17.30 блокираха Е-79.

От надлеза на пътния възел бе спуснат огромен транспарант: "Отворете пътя към планината за втора кабинка и повече писти".

Протеста подкрепиха кметовете на Банско Георги Икономов, на Симитли Апостол Апостолов и на Благоевград Атанас Камбитов.

Протестиращите скандираха: "Всеки ден ще е така до победата". За втори път, освен традиционните плакати кой им е обещал и лозунга "Последна година без втора кабина", пак поиграха на пътя и трима кукери.

Това е трета блокада на жителите на Банско, този път подкрепени от благоевградчани, симитличани и жители на Разлог и Добринище.

Вече трети пореден вторник бяха блокирани пътищата към Банско - първият път на входа на курортния град, вторият - преди Разлог, а днес, както се заканиха миналия вторник, протестиращите блокираха и Е-79, без да срещнат никаква съпротива от полицията, за разлика от протеста на земеделците и животновъдите преди 10-ина дни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес