Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спиращ дъха концерт на ансамбъл „Пирин“ се повтори заради огромен зрителски интерес

15 декември 2022, 13:24 часа • 1991 прочитания

Спиращ дъха концерт на ансамбъл „Пирин“ в Благоевград трябваше да се повтори заради огромния зрителски интерес към него. Концерт-спектакълът е именуван „Между девет планини“ и бе представен снощи и предната вечер пред многобройна публика. Той бе поставен на сцена като част от празничната декемврийска програма под наслов „Да бъдем заедно на Коледа“.

Умело съчетание на музика и танц, преплитане на минало и настояще, традиции и съвремие, предизвикаха неспирните аплодисменти на зрителите в зала „Пейо Яворов“. Специален гост на събитието бе кметът на Благоевград Илко Стоянов.

„Развълнуван съм, както всички вас, с които днес сме в тази зала. Искам да благодаря на творците за това, че създадохме един екип, работим като екип. Това са едни таланти, които се обединиха и успяха да върнат емблемата на Благоевград, там където ѝ е мястото, а именно на върха. Благодаря и на публиката, на всички в тази зала, защото тези хора имат нужда от признанието, което получават днес от вас“, каза Стоянов.

"Между девет планини" е посветен на 150 години от рождението на Гоце Делчев и 110 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество. Изграден върху няколко картини, спектакълът показва красотата на песенното и танцово фолклорно наследство на различни етнографски области в България.

Акцентът пада върху Пиринския край в очарователно съчетание с новаторския поглед на екипа, създал постановката „Между девет планини“.

Следвайки славната история на ансамбъла, творческият екип: хореография и режисура – Мирослав Димитров, диригент на хора – Латинка Костова, диригент на оркестъра – Валери Димчев, хореограф – Венета Ценова, са създали завладяваща феерия от музика, гласове и танци, запазвайки стила на ансамбъла и непреходните ценности на българския фолклор.

Заради сериозния интерес към новия проект и като цяло към творчеството на Ансамбъл „Пирин“ Община Благоевград и ръководството на състава планират „Между девет планини“ да бъде поставен на сцена през 2023 г.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес