Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа копка на АМ "Струма" при Кресна: "Мафия" или "за благото на народа"?

16 май 2023, 14:22 часа • 2837 прочитания

Викове "Мафия" на протестиращи съпътстваха церемонията "първа копка" на АМ "Струма" близо до Кресна днес. На практика бе даден старт на една доста малка част от лот 3.2, тъй като трасето на магистралата край Кресненското дефиле не е уточнено.

ОЩЕ: Нов протест в Кресненското дефиле - трима арестувани, включително бивш съветник на Сандов

Лотът е разделен на два участъка. Започнатият днес пътен възел е част от трасе с индикативна дължина 10,4 км плюс 5,5 км обход на град Кресна. Договорът, подписан тайно в началото на април и публикуван в края на миналата седмица, е за 475 199 280 лв. без ДДС. За изпълнител е избран консорциум между фирмите "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Главболгарстрой интернешънал" ЕАД и "ЕПОС – Емпреза Потругеза де Обрас Субтеренеас" АД, Португалия.

Другият е с индикативна дължина 13,2 км на стойност половин милиард лева без ДДС. Изпълнителят е консорциум между фирмите "Грома Холд", "Европейски пътища", "Водно строителство-Благоевград", "Пътпроект" и "Вахостав СК" (Словакия). И неговото подписване бе скрито от обществеността.  

Проектът е включен в одобрената програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

Пред медиите министър Иван Шишков показа разрешителното за строеж.

"Участъкът е изключително малък. Стъпката е много малка. Тя е важна по две причини. Едната – нямаме към днешна дата избор на трасе и това, което в момента протестиращите изтъкват. Аз лично нямам обяснение защо протестират. Този пътен възел е важен, защото той е част от последния лот на магистрала "Струма", което прави процеса необратим. Ако това не беше се случило, процесът можеше да бъде обратим, което означава да загубим още 2-3 години и да се върнем в изходна позиция", посочи той.

По думите му това никой не може да си го позволи, затова кметовете от целия регион са там, а всички в България искат да бъде построена тази магистрала.

Министърът подчерта, че трасето ще бъде избрано основно във връзка с екологичното законодателство - възможно най-щадящото природата и това е основният критерий за неговия избор.

"Казал бях, че сме намерили спящи магистрали. "Струма" е може би най-емблематичният случай. Знаете, че от другата страна на магистралата, при тунелите „Железница“ в момента се работи интензивно с цел да се завършат свлачищата. Така че малко по малко магистрала "Струма" наистина напредва – със скоростта, с която законодателството изисква, но със скорост, която до този момент не се беше случвала. Протестиращите искат регионалния министър сега и веднага да обещае, че ще бъдат две трасета горе. Това няма как да се случи преди да бъде завършена процедурата", категоричен беше той.  

Шишков смята, че до няколко месеца ще се изясни трасето на магистралата, но ако не беше даден старт на обекта, след няколко месеца "щеше да е късно за каквото и да било" и "този участък щеше да се върне в изходна позиция".

"Не са правилни упреците, включително и към кмета на общината. Той не ги е предал. В никакъв случай. Той е помогнал на държавата да направим така, че наистина да се спаси магистралата. Нито е предопределил трасето, нито е ощетил населението. Знаете колко човешки живота се загубиха в това дефиле, не можем да чакаме повече. Не мога да повярвам, че хората не желаят да имат обходен път, независимо какъв е той", коментира още министърът.

В допълнителното споразумение към договорите за двата лота е упоменато съгласувателното становище на екологичната оценка от 2021 г. с поставеното условие да се възложи извършването на допълнителна оценка на алтернативите и възможностите за строителство на двете трасета на Лот 3.2. (Г10,5 и Г20) на Автомагистрала Струма извън Кресненското дефиле.

Уточнено е, че на 12-ти април Министерският съвет е възложил на Агенция "Пътна инфраструктура" да изпълни препоръките на МОСВ да се реализират само елементи от проекта, които не предопределят избора на вариант на трасе преди да е завършен анализ на изводите от Доклада за оценка на степента на въздействие от 2017 г. Специфичните цели по него са за опазване на типовете природни местообитания, растителните и животинските видове в защитените зони "Кресна" и "Кресна-Илинденци".

Еколог за АМ "Струма": Това не е магистрала, а сурогат, унищожител на района (ВИДЕО)

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес