Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природозащитници: Правителството се кани да узакони ограбването на Пирин

06 декември 2017, 09:00 часа • 1142 прочитания

Заплахи за протест на "Орлов мост" започнаха да се появяват в социалните мрежи, след като стана ясен дневният ред на редовното седмично заседание на Министерския съвет, което ще се проведе днес (6 декември). Причината - точка, с която ще се вземе решение за концесията на ски зоната в Банско.

В коментари под публикация на бившия председател на "Зелените" Борислав Сандов е публикуван документ, за който се твърди, че представлява основата на готвеното решение.

Според него, правителството ще даде съгласие да се сключи допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско от 2001 година. Посочено е, че "обектът на концесията" се определя като съвкупност от:

а) съществуващите към датата на сключване на концесионния договор ски писти и ски трасета, разположени върху концесионната площ;

б) изградените в концесионната площ след сключването на концесионния договор и в съответствие с устройствените планове на извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско" ски писти и ски трасета и обслужващите ги лифтове, влекове и другите съоръжения и обекти на туристическата, спортната и техническата инфраструктура, включително обществено обслужващи и технологични сгради;

в) преместваемите обекти, разположени върху концесионната площ, свързани с информационната обезпеченост, охраната, обезопасяването и обслужването на ски пистите, ски трасетата, съпътстващите ги лифтове, влекове и други съоръжения, както и атракциони, трибуни, сцени, коментаторски кабини, поставяеми съоръжения, свързани с транспортното обслужване на скиорите, заведения за хранене и обекти за обслужване на посетителите, и

г) концесионната площ.

Уточнява се изрично, че "израждането на ски писти и ски трасета и обслужващите ги лифтове, влекове и другите съоръжения и обекти на туристическата, спортната и техническата инфраструктура може да се извършва само, ако са съгласувани с концедента, предвидени са с влязъл в сила устройствен план и са в границите на частта от "буферната зона" на обекта на световното наследство, определена от Комитета на световното наследство на ЮНЕСКО, попадаща в границите на концесионната площ".

Според WWF, проекторешението ще позволи увеличаване на площта за ползване от концесионера "Юлен" АД – от 99,5 хектара на 1000 хектара. Природозащитната организация се позовава на приложенията с карти към проекторешението. "За този огромен подарък, държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане", настояват от WWF. И посочват, че промяна в концесията трябва да мине през обществено обсъждане, а такова не е направено.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес