Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет крави се отровиха в Гоце Делчев, може да е от забранена от ЕС отрова

03 юли 2018, 09:18 часа • 2950 прочитания

Пет животни – две телета и три крави, са умрели след като са пасяли от нива, третирана със забранен от Европейския съюз препарат, ползван като отрова срещу къртици, косове и гризащи. Смъртта им е настъпила за няколко часа в края на миналата седмица, съобщи за Actualno.com собственикът на стопанството Иван Сирмин.

Той допълни, че собственикът на нивата прилежно е сложил предупредителна табела, но не я е обезопасил. Именно липсата на обезопасяване довела до смъртта на кравите.

"За мен животните ми са извън опасност. Ще предупредя моите служители да не ги пускат в тази нива. Но какво ще стане с останалите диви животни – зайци, лисици, птици?", попита животновъдът. Категоричен е, че може да има и още натровени животни.

Иван Сирмин предполага, че телетата и кравите са отровени със забранения за разпространение в целия Европейски съюз препарат "Каунтер". Той е изключително опасен. Само 2-3 зрънца от него са достатъчни, за да причинят смърт на животни и дори хора. Преди години в Гоце Делчев имаше случай на момиче, което почина след употреба на препарата.

Въпреки забраната, "Каунтер" се разпространява свободно в някои аптеки в региона, които нямат лиценз за съхранението и продажбата му.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес