Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасно свлачище застрашава пътя към Кръстова гора

09 ноември 2014, 09:30 часа • 12044 прочитания

Пътната настилка за Кръстова гора е застрашена от свлачище. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева.

Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на държавата - около 1,5 милиона лева. Това е пътят, който свързва не само Кръстова гора с Община Лъки, но и село Борово. В него живеят около 70 души и по него всекидневно минава медицинската помощ, хранителните доставки и обществения транспорт. Пътуват още хора от съседните общини, туристи и макар по-рядко заради времето, богомолци. Към тях е и призивът на кмета.

Ситуацията се е получила в последните дни на октомври, когато две големи дървета падат, подронват ската на пътя и той пропада. Сега под асфалта зее дупка, а камъните се свличат към дере с река 100 метра надолу.

Това е и причината кметът на Община Лъки да не прибягва до затваряне на пътя, а да го ограничи за товарни автомобили. Пак по тази причина е необходимо спешно укрепване. Сигналът вече е подаден до междуведомствената комисия по бедствия и аварии и до областния управител, съобщава Нова телевизия.

 

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес