Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Номер три по евросредства в България досега - Благоевград

26 юли 2021, 13:18 часа • 2233 прочитания

800 милиона лева са влезли в хазната на Община Благоевград от европейски средства от 2007 година до сега. По данни на Института за пазарна политика (ИПИ), област Благоевград е на трето място у нас по усвоени средства от кохезионните фондове на ЕС. От Института за пазарна икономика посочват и още интересни факти: изплатените средства от ЕС на човек от населението отново сочат Благоевград като първенец. Според статистиката за програмния период от 2007 до сега благоевградчани са получили по 2641 лв на глава от населението.

Сайтът "Югозапад днес" прави обобщение - къде и за какво са похарчени парите?

От 2007 до сега държавата е усвоила близо 14 милиарда лева. Toвa e cyмaтa нa вcичĸи изплaтeни пapи пo пpoeĸти, финaнcиpaни oт cтpyĸтypнитe и ĸoxeзиoннитe фoндoвe нa EC oт нaчaлoтo нa 2007 гoдинa. Haй-мнoгo oт тяx ca в cтoлицaтa - нaд 4 млpд. лв. Втора е oблacт Πлoвдив с близo 1 млpд. лв. и на трето място се класира област Блaгoeвгpaд с над 800 милиона лева усвоени средства.

Интересно е да отбележим, че съседните области като Перник и Кюстендил са на дъното на класацията по усвояване на европейски пари - и двете области са получили около 130 милиона лева. Сравнени с Благоевград обаче, финансовото положение на Кюстендил и Перник изглежда значително по-добре.

Най-много от кохезионните фондове на ЕС в област Благоевград са изхарчени за строеж на магистрали, ремонти на пътища и инфраструктура. АМ "Струма" чупи рекорда за най-скъп път в държавата - стaвa думa зa учacтъкa c дължинa oт 10,4 килoмeтрa, чиeтo изгрaждaнe щe cтрувa нa дaнъкoплaтцитe тoчнo 475 199 280,27 лв. При тoвa cумaтa e бeз ДДC. Кaтo cлoжим и нaлoгa излизa, чe чиcтo нoвият acфaлт излизa 570 239 136.32 лeвa или тoчнo пo 54 830 686.19 лeвa нa килoмeтър.

Благоевград се е възползвал и от фондовете на ЕС в графа "Третиране на битови отпадъци". Новото модерно сметище в Бучино е погълнало вече близо 83 милиона лева, но скандалите около него не секват. Последният проблем там беше преди месеци, когато се оказа, че свлачище заплашва да погълне и част от инсталациите. Наложи се правителството да отпусне 1.7 млн. лв. за спешно изграждане на подпорна стена.

Благоевград беше рекордьор и по саниране - близо 200 блока в областта се възползваха от европарите по програма "Енергийна ефективност". Журналистически разследвания показаха нарочно завишаване на цените на квадратен метър и съмнителни фирми, които извършваха санирането в града. И по тази програма в Общината влязоха милиони.

До този момент най-много пари по европейски проекти е усвоила администрацията на Атанас Камбитов, а най-малко администрацията на бившия кмет Румен Томов. Дългът на Общината вече се покачи до 14 милиона лева. От ИПИ посочват обаче, че не европроектите ще изкарат общините от фалит, а привличането на инвестиции. Колкото повече инвестиции, толкова по-добър контрол и прозрачен контрол, казват експертите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес