Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Благоевград отмени заповед за рудник за барит

01 декември 2022, 11:40 часа • 1391 прочитания

Заповед за подробен устройствен план, издадена през 2014 г. за обособяване на рудник за добив на барит от находище „Тевни дол“ в землището на село Лешко, отмени кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Основен мотив за това негово решение е, че целият имот попада в защитени зони по програма „Натура 2000“. Има несъответствия в изготвените документите, не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ и няма осигурен транспортен достъп до обекта, уточняват от местната адиминстрация.

Заради инвестиционното намерение на „Илинденски мрамор“ ООД в община Благоевград постъпили над 50 възражения от собственици на недвижими имоти в селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово, в м. Горна Мездра и в Благоевград.

Снощи кметът Илко Стоянов провел среща в село Падеш с жители на общината, по време на която съобщил новината за отмяна на заповедта.

Местни хора му благодарили и казали, че ползите от предприетите действия ще бъдат за целия регион. Те споделили притесненията си от разкриване на рудник за добив на барит там. Сред тях са силно замърсяване на въздуха, очаквани взривове, които ще причинят стрес за хората, рискове от влошаване качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при контролираните експлозии може да се стигне до разместване на  пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

Имало и възражения, че евентуалното откриване на рудник в с. Лешко ще доведе до сериозни щети на инфраструктурата на целия район.

От общината припомнят, че преди дни кметът подкрепил и протестна подписка, с която жители настояха процедурата по обособяване на рудник да бъде прекратена, тъй като ако бъде допуснат подобен обект, дейността му може да породи сериозни рискове за човешкото здраве.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес