Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благоевград купува шест електробуса

16 декември 2022, 14:05 часа • 2542 прочитания

Шест електрически автобуса ще станат част от обществения транспорт на Благоевград, като за тях ще се изградят три зарядни станции по проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, съобщават от общинската администрация.

„Благодарение на усилията от страна на кмета Илко Стоянов успяхме да спасим настоящия проект. Бяхме изправени пред реален риск да загубим както средствата за подлеза при кв. „Грамада“, невъзможен за реализиране през програмния период, така и финансирането за целия проект -  над 4 млн. лева безвъзмездна помощ. С последователни стъпки се справихме с този проблем“, заяви по време на пресконференцията Мария Петрова, зам.-кмет по икономика, финанси и европейски проекти.

Превозните средства, които ще бъдат доставени, са нископодови, с двойна врата за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички. Електробусите ще разполагат с механична рампа, а след пускането ѝ автобусът не можа да потегли. При това положение автоматично ще се включват аварийните светлини, които да ориентират останалите участници в движението.   

Те ще бъдат оборудвани с таблети, които ще дават пълна техническа информация, в това число за  нивото на батерията на електромобила, оставащ пробег и т.н. Чрез таблетите ще може да се управлява температурата в купето за максимален комфорт на пътниците. Ще бъдат с камери, три от които в самия автобус, а другата ще позволява на шофьора да се информира за движението при заден ход. Ще има и специални бутони, чрез които пътниците да сигнализират за намерението си да спрат на определена спирка. Предвидени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н.

Размерите на автобусите са съобразени така, че да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа.

Предстои да бъде проведено и обучение на водачите и техническия персонал, който ще поддържа електробусите.

Електробусите ще бъдат управлявани от общинско търговско дружество „Благоевград Еко Транспорт“ ЕООД, което ще осъществява обществен превоз на пътници със закупените електробуси по проекта. В момента Община Благоевград е в процедура по одобряване на нова линия на градския транспорт, част от одобрената транспортна схема.

Общата стойност на проекта е 5 621 412 лв., а основното финансиране е от ОП „Региони в растеж“. Конкретно доставчикът на електробусите е фирмата "Булбус Трейд" ЕООД с оферта за 2 834 385 лв. без ДДС.

ОЩЕ: "Общински транспорт Русе" спечели делото за електрическите автобуси

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес