Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалът с програмата на Първа лига: Излъга ли БФС за причините?

03 септември 2024, 17:42 часа • 1780 прочитания

Излъгаха ли от Българския футболен съюз (БФС) относно сагата с Вечното дерби и концерта на Андреа Бочели на Националния стадион "Васил Левски"? Национална спортна база (НСБ), чийто обект е стадионът, даде подробности по случая и изложи своята позиция.

БФС е бил информиран за концерта на Бочели още през март

"Договорът за провеждането на концерта на Андреа Бочели между „Национална спортна база“ ЕАД и „Фест тийм“ ЕООД е подписан на 01.07.2024г. Първоначалното запитване на организатора е от 14.02.2024г., а датата е била потвърдена и запазена на 08.03.2024г. До подписването на договора на 01.07.2024г. между страните е водена кореспонденция и са уточнявани детайлите по договора", гласи отговор на НСБ пред колегите от dsport.

"Българският футболен съюз е бил уведомен на 18.03.2024г. с писмо с изх. № 24-427-1/18.03.2024г., в което НСБ ЕАД уведомява БФС за предстоящите концерти и невъзможността за ползване на НС „Васил Левски“ в периода от 23.08.2024 до 30.09.2024г. С писмото е отправен апел за съобразяване на футболния календар с периода на недостъпност на стадиона за провеждане на футболни срещи", гласи част от позицията на НСБ по второ запитване от журналистите.

ОЩЕ: Официално: Георги Иванов направи чистка в най-критикуваната комисия към БФС

ВАР-ът на Actualno

Опита ли БФС да ни манипулира?

По ирония на съдбата, именно в този период трябваше да се проведе Вечното дерби между Левски и ЦСКА. След няколко дискусии в крайна сметка се стигна до размяна на осми и дванадесети кръг и съответно промяна на датата на двубоя между столичните грандове. Оказва се обаче, че в родната централа по-скоро са неглижирали писмото от НСБ, в което се отправя апел за съобразяване на футболния календар.

БФС обвини НСБ за случващото се

Преди дни председателят на Апелативната комисия към БФС Валери Апостолов оправда случващото се с липсата на подписан договор за концерта на Бочели към момента, в който се тегли жребият, и допълни: "Виновни са от Националния стадион, Националната спортна база и Спортното министерство като принципал на съоръжението."

Де юре договор до 13 юни, четвъртък, 11:00 ч. не е имало, но от dsport пишат следното: "Формалното подписване на договор с едно съоръжение за концерт на изпълнител, който често се отлага във времето от организаторите на подобни събития, а не се прави веднага в същия момент на пускане на билетите в продажба."

ОЩЕ: Георги Иванов не казал нищо на заседанието за промяната на Вечното дерби

БФС

"БФС не е собственик на Националния стадион, така че даже не са длъжни да съобразяват договорите с нас и да ни информират дали ще сключват контракти за концерти“, заяви заместник-председателят на Апелативната комисия Александър Радовски, но се оказва, че в БФС са били информирани. Освен всичко, за концерта на Бочели са знаели и редица клубове:

Не само БФС: И клубовете са знаели много рано за концерта на Бочели

„Футболен клуб централен спортен клуб на армията 1948” ЕАД са уведомени с писмо от 31.01.2024г., като същият отговор е бил потвърден и в писмо от 24.06.2024г. ПФК „Локомотив 1926“ Пловдив са уведомени с писмо от 28.03.2024г. ПФК „ЦСКА – София“ са уведомени с писмо от 07.06.2024г. ФК „Макаби“ Петах Тиква – Израел, които също са проявили интерес към ползването на НС „Васил Левски“ за домакински мачове от европейските клубни турнири, са уведомени с писмо от 18.06.2024г.

На 16.08.2024г. НСБ ЕАД е изпратило своето становище до г-н Неделчо Михайлов – Началник на спортно-техническия отдел при БФС в отговор на негово писмо, с което се иска становището на НСБ ЕАД за провеждането на футболната среща между ПФК ЦСКА и ПФК Левски. С писмото НСБ ЕАД отново потвърждава готовността НС „Васил Левски“ да приема футболни срещи след 30.09.2024г.", пишат още от Национална спортна база в отговор на въпросите от dsport.

ОЩЕ: Георги Иванов прави огромна и дългоочаквана промяна за доброто на българския футбол?

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес