Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът на Гунди: Гонзо трябва да получи 5-годишен мандат

24 май 2014, 19:11 часа • 16363 прочитания

Макар и на другия край на света, Андрей Аспарухов не спира да се вълнува от любимия Левски. Синът на легендарния Гунси от години работи като футболен треньор в САЩ. Пред "България днес" той не скри вълнението си от 100-годишния юбилей на клуба. Аспарухов говори откровено за годишнината, за баща си и за предстоящото световно първенство.

Г-н Аспарухов, Левски е вековен, честито!

- Следя всичко около юбилея на Левски и съм много развълнуван. За съжаление, не мога да присъствам на празненствата. Макар и отдалеч, стискам палци всичко да е нормално. Такъв юбилей има веднъж в живота на човек.

Имаше ли вариант да се приберете за юбилея до България?

- Ако знаех малко по-рано точната дата, можеше да направя нещо. Още от няколко месеца съм заявил участие в един турнир, който е много важен. Всичко е потвърдено и нямаше как да го отложа. Всичко с организацията около юбилея стана малко късно и хаотично, не искам да обвинявам никого за това. Важното е, че хората успяха да направят това нещо.

Феновете изпълниха до краен предел "Васил Левски".

- За мен публиката на Левски е най-великата. Смея да твърдя, че съм добре запознат с българския футбол още от времето, когато играех, а след това и като телевизонен коментатор. Феновете на Левски са много по-различни от всички останали. Не го казвам, защото съм пристрастен, а може и така да е. Нашата публика винаги е обичала играчите си, интересувала се е от красивия футбол. Затова Левски е в сърцето на хората и след сто години.

Мач срещу Лацио ли беше най-добрият вариант за юбилея?

- Това всеки може да го тълкува различно. Всеки има собствено мнение.

Въпросът е, че нещо се направи. Мач с Лацио, по-хубаво от това, здраве му кажи. Гунди сигурно също помага на отбора отгоре...

- Сигурен съм, че духът на Гунди беше на стадиона. Все пак баща ми е голяма част от историята на Левски. Смятам, че той е допринесъл страшно много за това отборът да е най-обичаният в България.

Гунди ще бъде удостоен с орден от президента. Гордеете ли се с този факт?

- Разбира се! Ако това се случи, ще направя всичко възможно да присъствам на церемонията. След толкова много години хората си спомнят за него с добро. Не съм чул лоша дума за татко, откакто се помня. Това означава, че е бил голям човек.

Защо от агитката на ЦСКА го обиждат?

- Това стана след една анкета за най-добър футболист в историята, която не трябваше да бъде правена според мен. Истината е, че баща ми имаше приятели от всички отбори на България. И това са хора, на които знам, че и сега да се обадя, те ще бъдат насреща, за да ми помогнат.

Гонзо се завърна на терена, завръща се и като директор. Ще успее ли да върне отбора там, където му е мястото?

- По-зле от това не може да бъде. Така че, колкото му е тежка задачата, толкова е и лека. Отборът трябва да започне от нулата, да се създаде една концепция за работа, дългогодишен план и без да се очакват резултати от утре за вдругиден. Ако това не се направи, няма никакъв шанс. По-добре да се даде на Гонзо един мандат от 5 години например, той да си подбере екипа, играчите. Това е единственият път, друго спасение не виждам.

В Левски обаче май няма много пари за скъпа селекция.

- Аз знам, колкото и вие. Далеч съм от нещата и не знам какво е финансовото състояние на Левски. Повече гледам на нещата като запалянко. Разбира се, в съвременния футбол парите са важни. Но има и примери във футбола, че с по-малко пари и добра организация нещата могат да се получат.

Дори и в Америка не сваляте фланелката на Левски.

- Левски си е Левски. 100 години е нещо изключително. Безкрайно щастлив съм. Всички левскари сме на седмото небе.

Обмисляте ли да се прибирате в България?

- Когато мога. Ангажиментите ми с отборите, с които се занимавам, са доста през лятото. Трудно е да се планира.

Кой отбор ще подкрепяте на Мондиала?

- Очаквам с нетърпение световното първенство. Винаги съм харесвал Италия и Англия, които сега са в една група. Когато играят един срещу друг, дори не знам за кого да съм. Мисля си, че и двата ми отбора няма да продължат много напред на това Световно.

В Щатите как гледат на техния футболен отбор, който ще играе в Бразилия?

- Колкото и да се популяризира, футболът тук все още е на заден план в сравнение с други спортове. Ще започне да се говори чак когато започне Мондиалът. Преди това няма еуфория, както е в Европа, Класирането при тях бе доста трудно. Селекционерът Юрген Клинсман е направил добър отбор, който може да поднесе изненада. Със сигурност ще се опитат да играят атрактивно.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес