Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Появи се уникална снимка от учредяването на Левски (ФОТО)

21 май 2014, 13:28 часа • 39446 прочитания

Уникално дарение приближи юбиляря Левски до годините на раждането на клуба, превърнал се в религия и символ на безрезервна любов на милиони. Спортната редакция на Българското национално радио поднесе на вековния клуб оригинална снимка, датирана от 1914 г. На нея са деветимата ученици, поставили на 24 май преди 100 години началото на "синия" клуб. Фотосът е именно от Управителния съвет на Левски.

На гърба на пожълтялата снимка пише: "„Управителния съвет на спортния футболен клуб Левски – през 1914 г.“ Изброени са и имената на съучредителите: 1. Любомир Чавдаров, 2. Владо Григориев, 3. Георги Манолов, 4. Кирил Григоров, 5. Тошко Тошков, 6. Асен Байнов, 7. Борис Василев, 8. Зафир Абрашев. Липсва името на Кр. Траянов, който също е на снимката. В средата е поставен първият оригинален елипсовиден печат с надпис „Спортенъ футболъ – клубъ „ЛЕВСКИ“ София 1914“.

Единственият по рода си кадър е бил съхраняван като реликва повече от 15 години в спортната редакция на Националното радио. Там той е попаднал, след като художникът Илия Камбуров се е обадил на журналистите и е обяснил, че негова позната му е дала снимка със заръката тя да попадне в редакцията на БНР. Според Камбуров мисетриозната жена не е роднина на някой от снимката и така и не е станало ясно от къде я има.

Както е известно, на 23 май от 21:45 часа Левски отбелязва вековната си годишнина с демонстративен мач срещу Лацио, който ще се играе на Националния стадион "Васил Левски".

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес