Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветан Василев е новият собственик на Черноморец?

09 декември 2013, 10:49 часа • 28636 прочитания

Банкерът се сочи като най-вероятният нов собственик на 47% от акциите на "Петрол" АД. През миналата седмица на фондовата борса бяха изтъргувани 50 млн. акции на дружеството на обща стойност 103 млн. лева. Техен собственик обаче не стана милиардерът Кирсан Илюмжинов, каквато теза се прокрадна в публичното пространство.

Запознати с казуса „Петрол” разкриха, че акциите са продадени от частен съдебен изпълнител от Варна заради необслужен кредит. Над 90% от задълженията са към банката на Цветан Василев. В сегашната развръзка на ситуацията явно действат заедно ТИМ и банката на Цветан Василев. По подобен начин бе вдигнат на крака преди време и "Ботев Пловдив". Публична тайна е, че доскоро ТИМ наливаше пари и в "Пирин Гоце Делчев", но преди две седмици преустанови финансирането.

В банковите среди се коментира, че дълговете на „Петрол Холдинг” към банката на Василев са около 100 млн. лева и случайно или не са натрупани в последните няколко години. Срещу тези пари бъдещият купувач получава златен бизнес – над 300 бензиностанции в страната.

Имайки предвид огромните дългове и проблемите със спортната база, която е собственост на офшорка на Митко Събев, не е ясно дали някой изобщо ще иска да се занимава с "Черноморец". Според неофициална информация задълженията на клуба са поне 20 млн. лева. При преминаването му в ръцете на бизнесмен, различен от Митко Събев, единственият вариант за "Черноморец" ще бъде спешно да ремонтира стадиона в квартал „Акациите”, който е апортиран в смесеното дружество с Общината, или по примера на "Нефтохимик" да играе някъде край Бургас, пише football24.bg.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес