Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бербатов: Българското първенство струва 70 милиона, а ТВ правата дават 7

10 декември 2023, 16:04 часа • 9315 прочитания

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов коментира една от най-наболелите теми в българския футбол - телевизионните права. Той смята, че българското първенство струва около 70-80 милиона лева, но телевизията, която държи правата за него, плаща едва между 6 и 8 млн. лв.

Колко струва българското първенство по футбол?

"Българското първенство според мен струва около 70-80 милиона. Българският фен си гледа нашето първенство и се интересува живо от него. Когато се съберат сумите, които плащат хората, се получава една солидна цифра, а в същото време телевизията плаща 6-7-8 милиона."

Как се разпределят парите от ТВ правата

"До 70 разликата е голяма. Трябва да дадеш много повече на клубовете, а и те да си го търсят. Ако се разпределят правилно процентите от ТВ правата, мисля че до голяма степен ще бъдат решени финансовите проблеми", коментира Димитър Бербатов в предаването "Арена Спорт" по БНТ.

ОЩЕ: На тайна среща: Боби Михайлов поставил ултиматум на Бербатов, за да напусне БФС (ВИДЕО)

Димитър Бербатов

Една от критиките към разпределянето на парите от ТВ права е това, че големите грандове като ЦСКА и Левски, които привличат най-голям интерес, не взимат достатъчно голям дял. Екипът на Бербатов иска да промени правилата, по които се разпределят тези пари.

Битката за БФС е към своя край

Бербатов смята, че битката за БФС е към своя край, но за целта трябва да се проведе прозрачен и безупречен конгрес, който да не позволи обжалване на резултатите. "Ние водим тази битка вече три години. Нормално е да покажем, че имаме зъби. Трябва да покажеш, че има неща, на които държиш и ако те не се случват, ти ще реагираш."

"Битката вече върви към своя край и последните стъпки трябва да се извървят по правилния начин. Подадената оставка не означава, че всичко е цветя и рози. Има още няколко малки крачки, които трябва да бъдат извървени, за да се стигне до този правилно проведен конгрес и там да се реши всичко", заяви още Бербатов.

Разпределението на парите от ТВ правата е само част от приоритетите на екипа на Бербатов - той настоява също и да няма президенти на клубове в Изпълкома, както и да има мандатност на президента на БФС.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес