Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромно признание: НБА обяви Везенков за Играч №1 извън "Лигата на извънземните"

09 октомври 2024, 11:04 часа • 351 прочитания

Баскетболната звезда на България Александър Везенков получи поредно голямо признание за представянето си на паркета. Саша бе избран от Националната баскетболна асоциация на САЩ (НБА) за най-добър играч извън американската лига, в която самият Везенков се състезаваше наскоро, но напусна, за да се завърне в Олимпиакос.

Александър Везенков - баскетболист №1 извън НБА

Везенков изкара един сезон в НБА в отбора на Сакраменто Кингс, но кариерата му отвъд Океана не потръгна. Той избра да се върне в отбора, в който бе истинска звезда - Олимпиакос. Именно с този тим Саша успя да стане и "Най-полезен играч" в Евролигата, като бе на няколко секунди от това да спечели турнира с гръцкия колос, но загуби финала през 2023-а.

Александър Везенков

НБА постави Саша над всички баскетболисти, които не играят в НБА

Макар и да не успя да пробие в НБА, Везенков е високо ценен от всички в "Лигата на извънземните". Това се вижда и от ежегодното проучвание на Лигата, което се провежда между генералните мениджъри на 30-те отбора. Попитани за това кой е най-добрият баскетболен играч извън НБА, цели 30 процента от мениджърите отговарят, че това е Везенков.

Със своите 30% Саша Везенков успя да изпревари испанското крило на Олимпия Милано Никола Миротич, както и центъра от Кабо Верде на Реал Мадрид Еди Тавареш. Те получиха съответно 23 и 17 процента от гласовете. Везенков попадна в тази класация и през 2022-ра, но тогава не бе поставен на първо място - за сметка на Виктор Уембаняма, който тогава получи 45% от гласовете.

Иначе баскетболният сезон в Гърция вече стартира, а Везенков изигра много силен мач за Олимпиакос при завръщането си в гръцкия шампионат.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес