Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Сърбите в Косово и Метохия са подложени на преследвания

05 юли 2023, 22:48 часа • 2042 прочитания

Сръбският народ в Косово и Метохия е изложен на „най-тежките изтезания и преследвания през последните 15 години“. Това написа в профила си в Инстаграм президентът на Сърбия Александър Вучич по повод посещението на специалния представител на ЕС за диалога Белград и Прищина Мирослав Лайчак и повтори исканията за зачитане на техните права и сигурност.

„Разговарях с Лайчак за ситуацията в Косово и Метохия, начините за успокояване на напрежението на място и изпълнението на постигнатите досега споразумения“, каза Вучич и добави, че призовава международната общност да се ангажира по-конкретно по всички въпроси. 

От своя страна специалният пратеник на Европейския съюз Лайчак съобщи, че по време на срещата с Вучич са обсъдили нуждата от нови избори. „Продължих посещението си със среща с президента на Сърбия Александър Вучич. Имахме искрен разговор за следващите стъпки, включително и нуждата от нови местни избори с участието на косовските сърби и връщането към диалога. Срещата и пътуването помогнаха да се придобие по-ясна картина“, сподели Лайчак в Туитър, предаде БГНЕС.

На срещата присъства и директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович, съобщават сръбските медии. Лайчак пристигна в Белград след посещение в Прищина, където се срещна с президента Вьоса Османи и с премиера Албин Курти.

Вьоса Османи предаде на Лайчак, че централните институции, заедно с международните партньори, са ангажирани с преодоляването на настоящите предизвикателства и са показали воля за деескалация, предлагайки организирането на нови избори в населените предимно със сръбско население общини в северната част на Косово, в съответствие със законовите разпоредби.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес