Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Вагнер" на Пригожин откри клон в Сърбия, нарече го "център за приятелство"

10 януари 2023, 12:58 часа • 3416 прочитания

Частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин е обвинявана за извършване на военни престъпления в Украйна, Сирия, Централноафриканската република и Мали, а сега е достигнала до Сърбия. Там наемниците на Готвача на Путин са открили свой клон, наречен "център за приятелство и сътрудничество", съобщи Анадолската агенция.

"Вагнер" обяви в четвъртък, че е открила културен център в сръбската столица Белград. В изявлението си наемната групировка заяви, че центърът ще се фокусира върху публичната дипломация като своя мисия "да укрепва и развива приятелските отношения между Русия и Сърбия с помощта на "меката сила"".

Според изявлението центърът, наречен "Орли", ще се занимава с информационна конфронтация с руските либерали, които са заминали за Сърбия и работят срещу Москва.

Центърът ще бъде оглавен от Александър Лисов - член на "Вагнер", на когото е забранено да влиза в Косово. В момента напрежението между Белград и Прищина е доста голямо заради опита на Косово да премахне регистрационните номера на автомобилите, издадени в Сърбия.

Последната вълна на недоволство избухна, след като албанец простреля двама сръбски младежи в косовското село Готовуша. Сърбите в Косово отново излязоха на протест и издигнаха барикади, а сръбският президент Александър Вучич запплашва с инвазия, ако правата на сърбите в съседната страна не бъдат гарантирани. Той поиска да изпрати свои сили там, но НАТО отхвърли запитването на Белград дали може да предприеме такива действия.

Неотдавнашното посещение на Дамнян Кнежевич, лидер на дясната организация "Народен патрул", в централата на "Вагнер", доказва, че връзката между сръбските крайнодесни организации и наемниците на Готвача на Путин съществува, пише Serbian Monitor. Миналата седмица Лисов и Кнежевич посетиха Центъра за военни технологии "Вагнер" в Санкт Петербург.

"Каква обаче е конкретната мисия на "Вагнер" в Сърбия? Анализатори предупреждават, че целите са поне две - дестабилизиране на Сърбия чрез постоянно представяне на страната и народа ни като някой, който е приятел на Русия и който подкрепя агресията срещу Украйна, и контролиране на руското население в страната ни, което вече е нараснало до 150 000 души", добавя изданието.

Членовете на "Вагнер" са известни на сръбската общественост като наемници, които от години се бият в Украйна и сред чиито членове има сърби, предимно с ултрадесни убеждения.

ОЩЕ: Вучич е категоричен: Косово е част от Сърбия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес