Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващата коалиция в Северен Кипър се разпадна

04 април 2016, 16:54 часа • 1348 прочитания

Управляващата коалиция в Севернокипърската турска република се разпадна заради несъгласие по икономическия курс на страната, пише АФП.

Очаква се по-късно днес премиерът Омер Калиончу да връчи оставката на правителството си на президента Мустафа Акънчъ, като преди това Калиончу ще се срещне с ръководството на управляващата Републиканска турска партия (РТП).

Коалиционните партньори на РТП от Националната партия за единство (НПЕ) изтеглиха своите министри от кабинета заради несъгласието с решението заплатите на държавните служители да бъдат изплащани на вноски, както и със системата за водоснабдяване на територии, пострадали от засушаване.

„Стигнахме до момент, в който вече е отвъд възможностите и капацитета ни да служим на нашия народ, а не е наша цел да формираме и споделяме кабинета”, заяви председателят на НПЕ Хюсеин Озгургюн.

Това е краят на първата коалиция между двете големи партии в турската част на Кипър.

РТП държи 20 от креслата в 50-местния парламент на Северен Кипър, докато НПЕ има 18. Възможно е втората партия да потърси коалиционно споразумение с независимите депутати и тези от Демократическата партия на Сердар Денкташ. Последният е син на бившият лидер на Северен Кипър Рауф Денкташ, който почина през 2012 година, предаде БГНЕС.

Севернокипърската турска република е създадена през 1982 година, като до ден днешен единствено Анкара признава сувернитета й. Реално, териториите й са окупирани от турски войски още през 1974 година.

Премиерът Акънчъ, значително по-умерен от своите предшественици, е в основата на рестартирането на диалога за обединение с етнически гръцката Република Кипър, която е и членка на ЕС.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес