Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски маневри в Средиземно море предизвикват напрежение с Гърция

10 юни 2019, 17:40 часа • 4353 прочитания

Въпреки тревогата за възможен "инцидент" в Източното Средиземноморие или Егейско море, Анкара, изглежда, засилва усилията си за укрепване на присъствието си в региона.

Учението „Фатих“ вече се намира в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), а турските власти посочиха, че в същия момент ще бъде изпратен и втори кораб „Явуз“.

Наред с гръцките и кипърските проблеми в Източното Средиземноморие, Атина е загрижена за евентуална стъпка на Анкара да повтори претенциите си на юг от Кастелоризо, в континенталния шелф на Гърция.

Според източници все още не е взето решение как Атина ще реагира в случай, че Анкара изпрати изследователски кораб в района.

Междувременно гръцките власти се опитват да избегнат ескалацията на напрежението, като министърът на отбраната Евангелос Апостолакис настоява, че вторият кръг от проучвателни преговори между гръцки и турски официални лица ще продължи по план на 19-22 юни.

Неотдавнашното посещение на Апостолакис в САЩ предизвика положителни коментари от страна на американски официални лица, тъй като се смята, че това е признак на зрялост от страна на гръцката страна, въпреки наближаването на предсрочни избори.

Счита се за неслучайно неотдавнашният скок на турската активност в Източното Средиземноморие настъпи на фона на упадък в американско-турските връзки.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес