Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тито убил Сталин?!

11 юли 2012, 10:51 часа • 21033 прочитания

В Словения тези дни излезе най-новата биография на Йосип Броз-Тито, чийто автор е историкът Йоже Пировец, съобщават световните медии. Според него не е изключено инсултът, станал причина за смъртта на Сталин, да е предизвикан от наемен убиец, който е бил изпратен от югославския диктатор, предава "Гласът на Русия", цитиран от КРОСС.

В полза на тази версия свидетелстват новооткрити архивни материали. В едно от последните писма на Тито до Сталин буквално се казвало, че на югославския ръководител "нямало да му са необходими много опити, за да убие Сталин. Бил му достатъчен само един", отбелязва Пировец.

Според него, досега са били известни най-малко 22 опита за убийство на Сталин, сред които има и истински куриози, като например получен подарък "кутия за скъпоценности", която при отварянето си изпускала нервно-паралитичен газ. 

Освен това, в книгата се описват и подробности от последните дни от живота на Сталин, които, според историка, са доста подозрителни и също могат да свидетелстват в полза на версията за убийството на Сталин.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес