Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тачи защити швейцарските албанци за жестовете им на мача със Сърбия

26 юни 2018, 12:15 часа • 1906 прочитания

Президентът на Косово Хашим Тачи защити двамата швейцарски футболисти от косовски албански произход, които отпразнуваха головете си в мача от Световното първенство в Русия срещу Сърбия, изобразявайки двуглав орел с ръцете си, с което демонстрираха етническия си произход, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

Тачи смята, че този начин на празнуване трябва да се разглежда като емоционален, а не политически изблик. „Този символ не е убил никой. Това не е символ на нападение срещу когото и да е. Това е птица. Това означава, че Швейцария полетя към успеха“, заяви той пред репортерите в Брюксел в понеделник, ден, след като се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич в рамките на диалога за нормализация на отношенията под егидата на ООН.

Футболистите на швейцарския национален отбор Гранит Джака и Джердан Шакири бяха глобени с по 10 000 швейцарски франка от ФИФА в понеделник за начина, по който отпразнуваха головете си в мача срещу Сърбия. Освен това глоба от 5000 франка получи и капитанът на отбора Щефан Лихщайнер за това, че се присъедини към празненствата на косоварите, предаде Фокус.

Съгласно твърденията на западни медии, Сръбската футболна федерация е глобена с 54 000 швейцарски франка за „дискриминационни транспаранти“, показани от феновете на отбора и за хвърлени предмети. Наставникът на Сърбия Младен Кръстаич, както и президентът на сръбската футболна асоциация Славиша Кокеза са глобени с по 5000 швейцарски франка за „неспортсменско поведение във връзка с коментарите им“ относно съдията на двубоя. Швейцария победи Сърбия с 2:1 на 22 юни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес