Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия и Хърватия разменят остри реплики

23 август 2016, 13:08 часа • 1858 прочитания

Отношенията между Сърбия и Хърватия се изостриха в последно време, след като сръбският външен министър и бивш сръбски премиер Ивица Дачич нападна вербално хърватския си колега Миро Ковач.

Дачич се обърна задочно към Ковач и заяви, че хърватският външен министър продължава да проявява „явна омраза“ към сръбския премиер Александър Вучич, предаде радио B92. Според сръбския външен министър Хърватия търси провокации и заплашва Сърбия.

Думите на Дачич дойдоха като отговор на изказване на Ковач относно сърбо-хърватските отношения. За разлика от американския вицепрезидент Джо Байдън, който се извини за бомардировките на НАТО над Сърбия в края на 90-те години на миналия век, г-н Дачич никога не се е извинявал на хърватите, коментира Ковач. Хърватският външен министър предупреди и, че Сърбия никога няма да влезе в ЕС, докато продължава да преследва ветерани от хърватската армия. Изказването визираше ареста на хърватски гражданин на границата със Сърбия, на когото сръбските власти повдигнаха обвинение в тероризъм.

„Цинизъм и абсолютно нахалство е от страна на Ковач да търси извинение от Сърбия. Тези, които колеха и избиваха сърби в концентрационни лагери, искат извинение от жертвите“, възмути се Дачич. Сръбският външен министър определи Хърватия като „фашистка държава“.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес