Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът махна забраната на Кьовеши да напуска Румъния

04 април 2019, 06:05 часа • 3322 прочитания

Върховният касационен съд на Румъния удовлетвори жалбата на Лаура Кьовеши срещу съдебния контрол, определен от прокурора Адина Флореа със специалния отдел за разследващи магистрати. Така забраната срещу бившия главен прокурор за борба с корупцията да напуска страната е премахната. Решението на съдиите е окончателно, предаде БГНЕС.

"Подадох жалба срещу тази незаконна мярка. Доказах, че това действие е незаконно и неоснователно. Сега мога да напускам страната, съдебният контрол е отменен и моята жалба е приета", заяви Кьовеши след изслушването си.

Кьовеши имаше шестчасово изслушване пред специална комисия, съставена от съдии за разследване в Румъния. След изслушването тя заяви, че това е опит за затваряне на устата ѝ. "Това е опит да ме накарат да млъкна, да не плашат всички в съдебната система, че си вършим нашата работа. Вероятно някои хора са толкова отчаяни, че мога да получа работата (главен прокурор на ЕС) и следователно не ми позволяват да говоря с медиите", каза Кьовеши.

Бившият ръководител на специализираната румънска прокуратура очаква резултата за кандидатурата си за европейската прокуратура. "Това е част от кампания за оскърбление и тормоз, аз чакам резултатите от преговорите. Казах какво трябваше да кажа по тези въпроси", каза Кьовеши.

Запитана дали има връзка между кампанията, започнала срещу главния прокурор Аугустин Лазар и оглавяващия Върховния съд и следствието срещу нея, Кьовеши каза: "Разбира се. Има и други прокурори и съдии, които се атакуват ежедневно заради тяхната работа и всички ние преминаваме през всички тези кампании, защото вършим работа и защото други искат да крадат спокойно, а ние го предотвратяваме. Но, както казах преди, в системата има много смели съдии и прокурори, така че няма от какво да се страхуваме. Времето ще покаже, че обвиненията са неоснователни.

"В момента ми е предоставена защита, защото получих много заплахи", допълни тя.

Първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс потвърди подкрепата си за Кьовеши в надпреварата за европейски главен прокурор. Тимерманс каза, че Кьовеши остава фаворит на Европейския парламент за тази позиция, като подчерта, че е важно тя да е кандидат. Той добави, че е имал възможност да работи с Кьовеши няколко години и тя е много качествен правен експерт и се възхищава на куража ѝ.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също потвърди одобрението си за Кьовеши в началото на сесията на ЕП. Таяни обяви, че ще изпрати писмо до румънските власти с молба да не възпрепятстват участието на Кьовеши във всички етапи на избор на Европейската прокуратура.

Кьовеши беше отстранена от позицията си от румънското правителство - стъпка, за която усилено се коментира, че пречи на независимостта на съдебната власт в Румъния. Тя е обвинена в злоупотреба със служебно положение, подкуп и фалшиви показания, обвинения, които отрича.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес