Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стар стол бе продаден за $21 800

03 февруари 2022, 06:50 часа • 1339 прочитания

Купен на битпазар стол в английския град Брайтън, Източен Съсекс, се оказа дело на известен художник и бе продаден на търг за над $21 000, съобщи информационната агенция ЮПИ.

Местна жителка купила стола от дърво и ратан за 7 долара. „Донесох го вкъщи и реших да го разгледам по-отблизо. Изглеждаше много интересно. Изпратих няколко снимки на стола в музея на Виктория и Албърт, но не получих отговор “, каза жената.

Тогава тя се обърнала към аукционната къща Sworders, за да продаде находката. Изпратила подробности за мебелта на специалиста Джон Блек, който веднага й отговорил. Блек определя, че столът е създаден през 1902 г. от австрийския художник Коломан Мозер. Той се консултира със специалист на Виенския сецесион, който потвърдил авторството му.

Мозер е преподавал във Виенския университет за приложни изкуства. Създаденият от него стол е модерна интерпретация на традиционния стол от 18-ти век.

Мебелта бе продадена на търга за $21 800 долара, пише БГНЕС.

По-рано беше съобщено, че семейство от Обединеното кралство е продало за 162 500 саксия, използвана за художествени четки. Синьо-бяла на цвят, върху нея бяха изписани стихотворения на китайския поет Уан Бао.Тя е принадлежала на император Канси, който е царувал 61 години.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес