Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След природната стихия в Гърция - вече има изчезнали

30 септември 2018, 16:30 часа • 3115 прочитания

Трима души са обявени за изчезнали в Гърция, след като от петък (28 септември) почти цялата територия на страната беше ударена от мощен циклон, наречен от местните "Зорбас", съобщава bTV по информация на Reuters. Дотук най-сериозно бяха ударени остров Евбея и полуостров Пелопонес.

Млад мъж и двойка на средна възраст са изчезнали на Евбея. Службата за гражданска защита информира, че е започнала издирвателна и спасителна операция край град Мантуди.

И днес транспортът в Гърция е силно затруднен - корабоплаването е невъзможно, много пътища са наводнени. Вятърът причини прекъсвания в електрозахранването и повали дървета.

Досега гръцките пожарникари са получили над 1300 сигнали за спасяване на хора, заклещени в автомобили или наводнени домове, и за отстраняване на паднали дървета и отломки. На излъчени по телевизията кадри се виждат наводнени улици, превърнали се в реки, в района Коринт в Пелопонес, и огромни вълни, разбиващи се на брега. Температурите през изминалата седмица паднаха с до 10 градуса по Целзий.

Службата за гражданска защита предупреди, че Северна и Централна Гърция може да бъдат засегнати днес и призова гражданите да вземат мерки, за да се предпазят от евентуалните последици. Властите се безпокоят, че бурята може да причини също свлачища и наводнения в по-широкия район на Атина, който неотдавна пострада от опустошителни пожари. Все пак се отбелязва отслабване на стихията, която се придвижва към Турция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес