Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие: Противоречивите имена създават напрежение между гражданите

17 март 2023, 21:48 часа • 1573 прочитания

Промените в Закона за сдруженията и фондациите не са насочени към конституционно гарантираните права на сдружаване, а против това сдруженията да носят имена на личности, които са противоречиви, които създават напрежение между гражданите на страната. Това посочват от външното министерство на Северна Македония, цитирани от 24 часа.

Уреждането на правата на малцинствените общности са международно признати като пример за това как трябва да се защитават малцинствените права и да се поддържат различностите, базирани на идентичностни колективни права, допълват от ведомството.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония активно работи със сдружения и организации от неправителствения сектор и поддържа тяхната дейност съгласно установената законова рамка, която регулира дейността на такива сдружения. Работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия се ползва с цялостната поддръжка на институциите в Северна Македония, но работата ѝ не е свързана със Закона за сдруженията и фондациите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес