Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие към Москва: Договорът от Преспа е двустранен и ООН няма да решава за него

03 октомври 2018, 17:00 часа • 4457 прочитания

Съветът за сигурност на ООН нито ще решава, нито ще обсъжда Договора от Преспа, а само ще бъде информиран. Това се казва в позиция на Македонското външно министерство, предаде БГНЕС.

Actualno.com припомня, че по-рано Руското външно министерство излезе с позиция, че Договорът от Преспа, който слага край на продължилия 27 години спор за името между Атина и Скопие и отваря пътя за членство в НАТО и ЕС под името Република Северна Македония, трябва да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН.

"В Договора, подписан на 17 юни от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е предвидена следната процедура в Организацията на обединените нации, която трябва да премине през съответните стъпки:

Първо, след извършването на конституционните промени в Република Македония и ратификацията на договора в гръцкия парламент, генералният секретар на ООН ще изпрати информация до Съвета за сигурност на ООН, че въпросът е приключен по взаимно съгласие на двете страни. Второ, Съветът за сигурност на ООН няма нито да обсъжда, нито да решава по този въпрос", казват още от Македонското дипломатическо ведомство. 

Знаете, в неделя (30 септември) в Македония се състоя референдум, на който над 90% от гласувалите или приблизително над 600 000 избиратели подкрепиха Договора от Преспа. По думите на македонския премиер Зоран Заев такъв положителен резултат не е постиган никога в съвременната история на страната от обявяването на нейната независимост през 1991 г.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес