Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СИРИЗА спечели предсрочните избори в Гърция, но с малка преднина

20 септември 2015, 19:14 часа • 11848 прочитания

Лявата партия СИРИЗА печели 30-34% от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Гърция, а консервативната партия "Нова демокрация" - 28,5-32,5%. Това сочат първите резултати от екзитпола, цитирани от ТАСС и AP.

Трета е ултрадясната партия „Златна зора“ с 6,5-8% от гласовете. Следват Компартията с 5,5-7,0%, ПАСОК с 5,5-7,0%, "Потами" с 4,0-5,5%, "Независимите гърци" (АНЕЛ) с 3,0-4,0%, "Народно единство" с 2,5-3,5 процента. "Съюзът на центристите" събира 3,2%-4,2%, а "Другата партия" 2,1-3, процента.

При това положение се очертава коалиция начело с победилата партия, в случая със СИРИЗА. Очаква се тя сформира коалиционно правителство с ПАСОК, „Потами“ и АНЕЛ или с някои от тях. Лидерите на всички тези партии показаха по един или друг начин готовността си за съвместно управление.

До изборите се стигна, след като министър-председателят Алексис Ципрас подаде оставка. Той и неговата лява радикална партия СИРИЗА дойдоха на власт в резултат на вота от 25 януари тази година. Правителство прие всички условия на международните кредитори, въпреки че се обявяваше за прекратяване на политиката на строги икономии. В резултат на тези действия на Ципрас Гърция договори Трета програма с помощи на стойност 86 милиарда евро.

За да има мнозинство в парламента и самоуправление, партията – победител трябва да получи 38% от гласовете, които според данните към момента не получават нито СИРИЗА , нито „Нова демокрация”.

Ако броят на гласовете, подадени за малките партии, които не могат да преодолеят прага от 3% за влизане в парламента, надвиши общо 15%, то партията – победител може да състави правителство с 32% от гласовете.

Гръцкото законодателство предвижда първата партия автоматично да получи 50 депутатски места в 300-местния парламент. Тази партия има право да сформира правителство, дори и ако тя не получи абсолютно мнозинство (повече от 151 места), а след това ще трябва да преговаря с по-малките формации за коалиция.

Ако тези преговори се провалят, президентът на Гърция дава мандат за съставяне на кабинет на втория по гласове претендент. При положени, че никоя партия не бъде в състояние да намери допирни точки с потенциални партньори, страната ще бъде изправена пред поредните парламентарни избори.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес