Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ влагат над 3 млрд. долара в изграждане на два ядрени реактора в Румъния

09 ноември 2022, 21:15 часа • 3364 прочитания

Румъния обяви, че Съединените щати ще предоставят финансиране на стойност над 3 млрд. долара за изграждането на два нови ядрени реактора в източноевропейската страна, което се очаква да започне в началото на следващата година.

Финансирането ще бъде отпуснато от базираната във Вашингтон Експортно-импортна банка (EXIM), агенция за експортно кредитиране, което ще позволи на Румъния да покрие "около една трета от сумата, необходима за изграждането на два реактора" в централата в Черна вода, заяви румънският министър-председател Николае Чука. Останалата част от необходимото финансиране ще дойде от други източници, добави Чука, без да дава повече подробности. 

Черна вода е единствената румънска атомна електроцентрала, която функционира от 90-те години на миналия век. С два реактора с обща мощност 1400 MW тя покрива приблизително една пета от нуждите на страната от електроенергия.

Чука приветства споразумението, подписано по време на срещата на върха на ООН за климата COP27 в Египет, като "важна стъпка" към "енергийната независимост" на страната на фона на глобалната енергийна несигурност, утежнена от войната в Украйна. Изграждането на два допълнителни ядрени реактора в Черна вода трябва да започне "през март/април 2023 г." и се очаква да приключи през 2030 г., добави той, цитиран от БГНЕС.

EXIM финансира износа на американски стоки и услуги, но не стана ясно веднага коя американска фирма или фирми ще изграждат реакторите. Шест европейски компании - GDF Suez, Iberdrola, CEZ, RWE, Enel и ArcelorMittal - първоначално се ангажираха с проекта през 2008 г., след което се оттеглиха една след друга поради несигурността около бъдещето на централата. През 2020 г. Букурещ развали и споразумение за финансиране с групата China General Nuclear Power Corporation (CGN) на фона на нарастващото недоверие към китайските инвестиции в Европа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес