Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Оставаме на Балканите, ще спрем руското влияние

23 юли 2017, 10:00 часа • 12657 прочитания

САЩ ще увеличат своя ангажимент на Балканите, за да го защитят от отрицателното влияние на Русия. Това заяви заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Хойт Брайън Ий.

Според него по този начин ще се съхрани стабилността и евроатлантическата интеграция в региона. Това ще бъде и целта на визитата на американския вицепрезидент Майк Пенс в Черна гора в началото на месец август. Там той ще разговаря с правителствените и държавните ръководители на държавите от Западните Балкани. В същото време Държавният департамент ще продължи с действията си в региона, подчерта Хойт Брайън Ий пред радио Voice of America (VOA).

"Когато става въпрос за общите интереси в региона, като тероризмът например, САЩ ще си сътрудничат тясно с Москва. Но, там където Русия и САЩ имат противоположни интереси, Вашингтон решително ще защитава интересите си и ценностите на съюзниците. И точно това правим в момента", каза американският дипломат, пише още БГНЕС.

"Ние предприемаме стъпки, които имат за цел да укрепят държавите от региона по отношение на злокачествените влияния, както от страна на Русия, така и от други държави и фактори. Това се прави с цел да се убедим, че нито Москва, нито пък някой друг играч няма да успее да прокара вредно влияние във вътрешната и външната политика на балканските държави", подчерта заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Хойт Брайън Ий.

По-рано Ий направи мрачна прогноза за бъдещето на Балканите. В интервю за изданието NIN американският политик коментира, че в следващите три десетилетия държавите от региона няма да достигнат средните нива на показателите на държавите от Общността.

Actualno.com припомня, че междувременно Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предвижда в следващите три години да осигури за Западните Балкани допълнителни 3.5 млрд. евро за инфраструктурни проекти, от които голяма част ще бъдат предоставени на Сърбия.

Междувременно еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан добави, че Европейският съюз подготвя страните от Западните Балкани за деня, когато те ще станат част от единната икономическата система на блока.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес