Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руско издание обърна внимание, че Сърбия си е купила зенитни ракети от Китай

15 април 2022, 10:26 часа • 3254 прочитания

Тази година се навършват 40 години, откакто бивша Югославия закупи за последен път ракетен комплекс. Сърбия не е виждала такава система в своята съвременна история, каза за руското издание ВПК пенсионирания сръбски офицер Зорич.

По-рано в пресата изтече информация, че Сърбия е закупила зенитно-ракетни системи HQ-22 (FK-3) от Китай. Системите са "земя-въздух", далекобойността е средна, като установките са мобилни - могат да бъдат лесно превозвани. Ракетите са доставени от Китай с няколко военнотранспортни самолета Y-20. Според Defense News в договора е включена доставка на дронове.

Операцията с Y-20 беше изненада, защото самолетите летяха в група, а не самостоятелно. Наличието на неизвестен брой Y-20 в Европа все още е сравнително ново явление, според западните анализатори.

Сръбският президент Александър Вучич косвено потвърди доставката. Според него системите за противовъздушна отбрана ще се превърнат в "гордост" на сръбските въоръжени сили. В същото време се отбелязва, че Китай е изпълнил условията на договора за доставка на оръжие, сключен още през 2019 г.

Някои западни наблюдатели видяха това събитие като още един знак за "предстояща световна война". А руското издание коментира, че тази доставка накарала САЩ да действа да попречи на влизането на Сърбия в ЕС и хвали Вучич, защото казал, че "по изключение" Сърбия гласува против Русия в ООН.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес