Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния подпомага с 400 млн. евро заемите за първи дом

26 февруари 2020, 17:12 часа • 1513 прочитания

Румъния отпуска над 400 млн. евро банкови гаранции на свои граждани, желаещи да си купят първо жилище. Това се случва в рамките на новото издание на програмата "Първи дом", която гарантира заемите на хора, теглещи жилищен кредит.

Инициативата се изпълнява от Фонда за гарантиране на заемите на малки и средни предприятия, а одобрените гаранции са за близо 2 млрд. румънски леи (419 млн. евро).

Условията на жилищната програма за 2020 г. остават същите както в предходните години – половината от сумата на ипотечния кредит, изтеглен от длъжника, е гарантирана от правителството, което определя и максимални лихвени проценти, пише Romania Insider.

Това дава допълнителна сигурност на банката да отпусне необходимата сума и помага на клиента, в случай, че изпадне във финансови затруднения и временно не може да изплаща кредита си.

В програмата участват 14 от най-големите банки в страната, сред които са BRD Groupe Societe Generale, Румънската търговска банка, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank и Unicredit Bank.

Какви са ползите от програмата и колко общо пари са отпуснати по нея, четете в Expert.bg.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес